Снимка под микроскоп на ракообразно
харесвам страницата

10 безплатни аудио книги онлайн на български език

Аудио книгите навлизат бързо в ежедневието ни. Редом до всяко печатно издание на английски език, излиза и неговата аудио версия. Сайтове като Audible – компания на Amazon за аудиокниги или Blinkist – преразказва в съкратен вид съдържанието на известна книга, дават възможност на милиони хора да слушат произведенията на класически и актуални писатели.

Ако сте почитател на класическата печатна книга ви препоръчваме книгата „Вдъхновяващи истории на успели българи”, един проект на онлайн списание „Амбиция“.

На английски, немски, испански, руски и на всички онези езици със стотици милиони потребители може да се намери качествено съдържание за слушане онлайн. Какво се оказва с българския език? Добре познатите истории за деца ги има като детски приказки за слушане, някои от които са на повече от 30 години, но годините не им личат. Сайтове като Грамофонче, предлагащи записи от плочи и аудио касети, За Книги – сайт с аудио книги онлайн и много реклами (не натискайте бутоните Download), Librivox – записи в дигитален формат, прочетени от любител разказвач, АудиоКниги.bg – качествени аудио книги на български език, AudioBookBG – платени популярни заглавия и безплатни аудио книги.

Въпреки този богат избор от сайтове, там не бихте могли да слушате световни бестселъри от последните години с уредени авторски права. Да се надяваме, че големи издателства като Колибри, редом с печатните и електроните книги, да започнат записването на аудио книги или да се обърнат към професионалистите от AudioBookBG.

Аудиокнигите имат много преимущества. Почитателите им ги харесват, защото това им позволява да правят други рутинни неща като работа на компютър, трениране, готвене, чистене и т.н. Популярни са и сред тези, които обичат да пътуват често.

Подобно на аудиокнигите, подкастът предава информация посредством аудио запис. Какво е подкаст? Подкаст е периодично аудио предаване в Интернет, което е записано и може да се слуша по всяко време, има водещ и събеседник. Препоръчвам ви Свръхчовекът с Георги Ненов

Селекцията на „Списание Амбиция“ включва 10 аудиокниги за възрастни и за деца:

1. Вдъхновяващи истории на успели българи

2. Малкият Принц от Екзюпери

3. На браздата от Елин Пелин

4. 1984 – Джордж Оруел

5. Нежна е нощта – Ф. Скот Фицджералд

6. Робинзон Крузо – Даниел Дефо

7. Великият Гетсби – Франсис Скот Фицджералд

8. Саломе – Оскар Уайлд

9. Човекът в калъф – Антон Чехов

10. Трима в една лодка – Джером К. Джером

Реклама на книга Купи книгата
Лого на списание