Антоанета Балабанова мода
харесвам страницата
Play current video

Непознатите успели българи от цял свят и техните истории

Интервю на телевизия Bloomberg България

От Списание Амбиция

Видео: Bloomberg България
Набор от видео: Бетина Цветкова от Go First BG


Сподели във Facebook

Иван НончевТелевизия Bloomberg България: Казвам добро утро на Мая Цанева, която е един от авторите на книгата “Вдъхновяващи истории на успели българи” също така на един от героите в нея – Татяна Миткова, която е основател на компанията Claim Compass, една от разказани истории вътре. От къде да започнем, сравнително дълга история има този проект, нали така?

Мая Цанева – един от авторите на “Вдъхновяващи истории на успели българи”: Да, проектът започна преди около две години с онлайн списание „Амбиция“ на IT специалиста Иван Белчев, който е българин в Германия, който по собствена инициатива започва да издава това списание и в него всеки месец излизат около двадесет истории на българи в различни точки на света. Идеята е да се покаже техния живот и как те постигат успех, като идеята не е успехът да се измерва единствено по отношение на пари, а това как постигат мечтите си.

Иван Нончев: Татяна, вие като един от хората, който участва със своята история,  имате ли своето обяснение или гледна точка за това какво обединява всички тези хора вътре?

Татяна Миткова, Claim Compass: Мисля, че най силното нещо което ги обединява е това, че работят към голяма цел, която за тях има значение, която помага на хората и която определено има страст в цялата история, четейки останалите примери, които може да са за предприемачи, за социални предприемачи или за спортисти, пътешественици и нещото, което ги обединява е, че правят нещото, което много обичат.

Иван Нончев: Има всякакви, да, така абсолютно хора от всякакво амплоа. Работейки по този проект, дадохте ли си поне за себе си обяснение как може да се измери успеха на днешно време? Вие казахте, че парите не трябва да са водещ фактор, какво друго?

Мая Цанева: Тези вдъхновяващи истории на успели българи показват, че успехът е много различен и всъщност зад хората, героите в тази книга, е важен пътят към успеха. Аз като човек, който вече от няколко години се занимава с писане за предприемачество и се срещам с много хора като Татяна, осъзнах, че водещото при тях е наистина мечтата и желанието да постигнат нещо повече от това, което непосредствено имат нужда. Те успяват, защото както в случаят с Татяна, те решават непосредствен проблем на пътниците с авиокомпаниите.

Иван Нончев: Ако се върнем към това какви хора и какви истории подбрахте, те са встрани от това, което всеки средно статистически българин като го попитате на улицата, кои са в момента тримата най-успели българи, едва ли ще изброи точно тези. Може би точно това е смисъла да има такава книга и такъв проект.

Мая Цанева: Да. Това е идеята, че успехът е възможен, независимо какво правиш, не точно независимо какво правиш, но независимо какво другите се стремят. Ако ти имаш цел, която следваш неотлъчно и го правиш със страст, както каза Татяна, нещата се получават. Примерно в случая имаме истории свързани със спортисти, които са се върнали от чужбина и са захванали кариера на финансисти, управляват и спортни клубове. Имаме първата българка, която прави персонализирани детски книжки в Германия, което си е за международен пазар. Имаме българин, който от години живее в САЩ и произвежда вино в България. Всичко това показва, че пътят към мечтите и към успех, който всеки както го разбира, е много различен и не е нужно да бъде отъпканият път, който хората познават.

Иван Нончев: Татяна, след малко ще поговорим в конкретика за вашата история, но познавате ли някои от другите участници в проекта? Може ли например една история от съвсем различен бранш или човек със съвсем различна професия от вашата да ви даде някакъв полезен бекграунд или идея за развитие в бъдеще, независимо че е изцяло извън вашата сфера на развитие?

Татяна Миткова: Да, познавам лично предимно хората от предприемаческите среди в България, но най–вдъхновяващите истории за мен бяха например семейство тръгнали с ветроходна лодка да обикаля Карибите и да образова децата си на лодката, или различни спортисти, или различни българи в чужбина, които по някакъв начин промотират българската култура или  обединяват българските общества в чужбина. Историите наистина са доста различни, въпреки че всеки от нас е предимно капсулиран в работата и средата си, която за мен е „Start Up“ средата.

Иван Нончев: Което може би е нормално все пак до някъде, както каза и Мая – трябва да си отдаден на това, което правиш. Понякога изпускаш в периферното зрение какво се случва, но пък подобни проекти са много полезно четиво в тази посока, защото дават ти наистина широк поглед. Сега, Татяна, вие сте един от основателите на “Claim Compass”, една компания, която има много интересен предмет на дейност. Предлагате помощ, нещо като онлайн консултант за хора, които искат да получат обезщетение при закъснели, отложени полети и въобще при отношението им с авиокомпаниите. Какво ви насочи към този сегмент? Кое беше вашето вдъхновение, защото тука говорихме до сега, че подобни истории вдъхновяват доста широк кръг от хора или поне такава би трябвало да е тяхната мисия? При вас какъв беше случаят?

Татяна Миткова: Когато започвах компанията, все още живеех в Германия, където завършвах следването си по право, докато пък съдружниците ми бяха в Глазгоу – Шотландия и в Монреал – Канада, така че компанията беше онлайн базирана като за начало, с мисията да помогне на повече пътници да потърсят правата си.   Интересното при нас е, че автоматизираме този правен процес. Не действаме като кантора или като консултанти, а като софтуерна компания, която може да обработва хиляди искове наведнъж.

Иван Нончев: Случва ли се вече това нещо? На какъв етап от развитието си е този проект?

Татяна Миткова: Вече сме обработили над 10 000 иска само тази година, така че определено има растеж, определено има интерес. Действаме на няколко пазара, не само в България.

Иван Нончев: Как се случват нещата, между другото много се изговори последната година-две, за това, че всевъзможни процеси и дейности, които до този момент се нуждаеха от един сериозен човешки ресурс, се пренасят в мрежата чрез приложения, подобни на вашето и на практика елиминират доста от посредниците по веригата и въобще това, с което сме свикнали да работим? Дори не говоря само за транспортния бизнес, в който вие сте се насочили. Скоростта, с която това се случва, смятате ли, че дори изпреварва по някакъв начин очакванията, които имаше бизнеса преди година, две, три?

Татяна Миткова: Добрата новина е, че процесите които се автоматизират са предимно тези, които биха били най-скучни за хората, които ги работят. Тоест, човешкият потенциал остава за  наистина смислените, креативните, стратегическите неща, което е добре за това като цяло колко е интересна работата ти.

Иван Нончев: Тоест, другата теория с това, че роботите и компютрите ще ни вземат работата не вярвате в нея, смятате че напротив, това нещо създава условия хората да се занимават с, както се казва, по-интересни неща.

Татяна Миткова: Да, и все пак ще отнеме десетилетия преди автоматизацията да достигне толкова високо ниво.

Иван Нончев: Кога всъщност стигнахте до етапа, в който можехте да кажете „Този проект, който го направихме – вие и вашите съдружници разбира се, може да го класифицираме като успешен?“ Защото говорихме преди малко с Мая за критериите, парите и медийната слава са лесно измерими неща, всеки може да види кои са най–богатите българи, американци, германци и т.н. или кой присъства най–често в медиите. Останалите критерии за успеха за вас, как ги класирате?

Татяна Миткова: При нас, в нашия екип, успехът се измерва в това на колко пътници сме помогнали. Тоест метриката, която за всеки един човек в екипа ни трябва да се следи, е колко нови иска получаваме, колко от тях са обработвани, колко бързо, с какъв процент на успех. Тоест, измерваме колко обезщетение сме осигурили на пътниците, например тази година вече сме близо до 1 млн. Евро.

Иван Нончев: Смятате ли, че хората, големите играчи в бранша, авиокомпаниите, туроператорите, летищата вече ще започнат да се съобразяват по-сериозно с тези неща, включително и проекти като вашия, които се случват и съобразяват ли се ?

Татяна Миткова: Да. Хубавото е, че все повече хора знаят за правата си. Ние си партнираме и с туроператори и турагенции, които информират своите клиенти. За авиокомпаниите, за съжаление, има доста причини закъсненията и отменените полети да се случват.

Иван Нончев: Някой път не зависи и от тях?

Татяна Миткова: И не зависят от тях да, това ще продължава да го има, въпросът е хората търсят ли правата си, ще бъдат ли обезщетени за някое закъснение.

Иван Нончев: Със сигурност обаче проекти като този променят бизнес средата и начина на мислене. На финала ми се ще да ви питам нещо друго. Отново във връзка и със съдбата на този проект, който в четвъртък ще бъде представен, ще ми кажете малко повече за събитието, надявам се. Това, което не казахме е, че излиза общо взето в три съвсем отделни един от друг варианта, които живеят собствен живот, освен печатното издание, нали така?

Мая Цанева: Да, книгата е проект на списание „Амбиция“, което е онлайн списание, вече две години излиза. Книгата излиза в печатно тяло, а също така  в онлайн издание и в аудио книга, които са с различно съдържание от това на хартиеното тяло.

Иван Нончев: Защо избрахте този вариант между другото, да не са идентични носителите?

Мая Цанева: Защото е необходимо вече потребители, ако мога така да кажа, да получават допълнителна стойност, нещо допълнително. Хората имат нужда от вдъхновение не само докато четат нещата на хартия, въпреки че вече да четеш на хартия е модерно. Хората слушат музика, слушат подкасти, имат нужда да чуват, също така четат и онлайн, затова колкото повече, толкова повече. Все пак тази книга представя само петдесет истории, а в онлайн изданието и аудио изданието са още единадесет истории. Даваме им възможност много повече да се надъхат рано сутрин, когато отиват на работа и имат нужда да се усмихнат.

Иван Нончев: Аудиторията смятате ли, че е различна? Този въпрос може би е и към двете, самото усещане, което търсят хората. Вие казахте да се чете на хартия отново е модерно, но може би да кажем не достатъчно?

Мая Цанева: Да не е достатъчно, аудиторията е различна. От една страна, ние се целим към хората, така наречените млади предприемачи, което както видяхме по една статистика скоро, предприемачите в България не са предприемачите, които са така да кажем в Европейския съюз или в света. От друга страна, наша цел е да достигнем до съвсем обикновени хора, които си ходят на работа всеки ден, но имат нужда, те имат надежда, че могат да променят живота си към нещо по-добро.

Татяна Миткова: Разбира се, позитивните истории не винаги когато слушаме новините или въобще пускаме телевизора се изпълваме с позитивизъм за бъдещето, понякога напротив. За мен е ценно, че тази книга показва хора, които както споменахме, не задължително са много богати или карат страхотни коли или се появяват в филмите, а това са хора, които просто преследват своята собствена цел и това ги прави щастливи.

Иван Нончев: Благодаря ви много за този коментар. Мая Цанева и Татяна Миткова с много интересна история за това къде може да прочетете за успелите българи и въобще за различните истории и пътища към този успех. Търсете книгата “Вдъхновяващи истории на успели българи” 

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание