харесвам страницата
Play current video

Представяне на книгата "Вдъхновяващи истории на успели българи" - телевизия BiT

Интервю в предаването КОД 11-13

От Христо Стоев

Видео: „Код 11-13“- BiT


Сподели във Facebook

Един от авторите и един от събеседниците на книгата на онлайн списание Амбиция – Мая Цанева и Иглика Трифонова, гостуват на предаването КОД 11-13 по телевизия Би Ай Ти.

Водещ: Ще ви разкажем за предстоящата премиера на книгата „Вдъхновяващи истории на успели българи“. Мая Цанева – журналист и Иглика Трифонова – един от героите на книгата и фотограф.
Здравейте и добре дошли, дами! Нека да покажем книгата. Премиерата кога е?

Мая Цанева: Премиерата е на 26 октомври.

Водещ: Колко истории се включват в този сборник?

Мая Цанева: В хартиеното копие на книгата са 50 истории. В аудио книгата и онлайн изданието са още 10.

Водещ: Какви ас историите, освен на Иглика?

Мая Цанева: Героите са най-различни хора – от пътешественици, през лекари, през художници, през предприемачи, обикновени хора, родители. Както знаем, успеха има много лица и не е свързан с пари единствено. Което, всъщност, е много важно.

Водещ: Това са истории за успеха, така ли?

Мая Цанева: Аз бих казала – истории за вдъхновението и пътят към успеха. Защото за мен, поне, е по-важно да знаем какъв е пътят към това, което желаеш, към мечтите ти. А успехът идва в един момент.

Водещ: Опитвам се да намеря вашата история, Иглика. Вие защо се включихте, защо разказахте за вашия път?

Иглика Трифонова: Потърсиха ме от списание „Амбиция“ с желание да разкажа за моите пътувания до Антарктида с нещата, които правим и в България, защото ходим по училищата, разказваме за Антарктида и понеже го правим със сърце – явно това прави впечатление и явно това е била причината да ме поканят да дам това интервю. Някак си се оказа, че то влиза и в книга, за моя приятна изненада.

Водещ: А всъщност, това са българи, които живеят зад граница ли само, или и българи, които успяват и у нас?

Мая Цанева: Не – българи, които са, и в България, и в чужбина. Самият проект на издателя на списание „Амбиция“ – Иван Белчев, той е в Германия и от там, дистанционно, както е модерно, целият проект се развива. Събира близо две години тези истории. Десет автори са събрали тези интервюта, които в самото списание са много повече, всъщност.

Водещ: Защо е важно да чуваме такива истории? За вас беше ли трудно да споделите за трудностите, които сте срещнали, за успеха, който сте постигнали? Ние сме малко суеверни и фаталисти. Не искаме много да разказваме за такива неща. Да не би да си проиграем късмета – още повече, че днес е петък тринайсти.

Иглика Трифонова: Петък тринайсти е едно много хубаво число. Успеха идва тогава, когато човек си вложи сърце и прави нещо, знаейки какво предстои пред него. Аз се радвам да го споделя, защото до колкото повече хора стигне, толкова повече знанията, които даваме на децата си на тема Антарктида, ще стигнат до повече хора. Така, че за нас това е важно. Изобщо, проектът, в който се случи да участвам е страхотен и смятам, че повече българи трябва да прочетат за тези, които са си постигнали целите и вървят към тях.

Водещ: Всъщност, точно това е – пътят към мечтите, казвате в една от анотациите, които прочетох, че ние, улисани във всичко, което ни връхлита моментално всеки ден, когато излезем от вкъщи, някак си забравяме мечтите си, забравяме да поглеждаме нагоре, забравяме да виждаме слънцето, дърветата и всичко останало, колкото и наивно да звучи. Но все пак – това ли е целта на книгата?

Мая Цанева: Целта на книгата е да покаже, че успехът е възможен. Че мечтите са възможни. За мен, големият смисъл на този сборник, както и на всякакви големи проекти, които са свързани с успели хора, не е да покажем как някой е достигнал върха. От върха всичко изглежда различно. Вероятно и за хората, които са на дъното, изглежда различно. Много е трудно, когато си на дъното да си представиш какво ще е на върха. Вероятно е много трудно и много сложно. Когато тези хора, част от които не са известни хора, всъщност, голяма част не са хора, които са медийно познати, преекспонирани. Когато покажеш, че тези хора постигат своите цели по собствения си начин и го правят със сърце и това се случва – това вдъхва много повече надежда на останалите да продължат напред.

Водещ: Разкажете малко от вашата история, ако искате, за да използваме момента, а след това вие помислете коя история вдъхнови и вас най-много.

Иглика Трифонова: Моята история е свързана с фотография и пътувания, които са двете ми най-любими неща. Така ми се случи, че имах щастието да срещна професор Христо Пимпирев преди доста години. Той ме покани да отида на Антарктида като фотограф и аз, за седем години си загубих съня, защото страшно много исках да отида.

Водещ: Много ли е студено?

Иглика Трифонова: Ние ходим през полярното лято, когато всъщност е -10 градуса – не е чак толкова студено. Там проблемът е, че се сменя температурата, вятъра – всичко се сменя много бързо и е опасно, ако човек е във вода в този момент или е високо в планината. Но едно невероятно място е Антарктида. Аз стигнах до него след седем години чакане и пожелах да се върна отново, защото, който отиде там се влюбва за цял живот. И всъщност, искам точно тази любов и желанието децата да знаят за този прекрасен континент, се опитваме да предадем и тук в България. И така се случи, че четири пъти стигнах до там. Всеки път с различна задача – лових пингвини, за да им взимат кръв, после взимахме кожа от тюлени, за ДНК анализ, като помагах на биоложката. После се оказа, че и хората трябва да бъдат изследвани, защото се променят. И така, всеки път с различна задача и с радост и удоволствие, защото това е вече моето второ семейство – антарктиците. Много се надявам някой ден отново да стигна там.

Водещ: Какво е да си успял човек? Чувствате ли се успяла?

Иглика Трифонова: За мен беше изненада, когато ме включиха в тази книга, защото всъщност другите определят кой е успял човек. Трудно може сам да каже – аз съм успял! Но всъщност – да. Постигнала съм голямата си мечта – да стигна до там. Родиха се и нови мечти на Антарктида, които продължавам да следвам и усещането всъщност е много приятно, защото много хора казват: ти си пример, че всичко може да бъде постигнато, когато човек работи за мечтите си, когато не ги забравя. Така, че се надавам да дам хубав пример на други хора.

Водещ: Тези сбъднати мечти, постигането на успеха – донесоха ли ви щастие?

Иглика Трифонова: Да! Изключително се чувствам удовлетворена от това, че съм постигнала това, което искам. Разбира се – искам много още неща. Човек винаги има следващи мечти и това е много хубаво. Защото, когато мечтите умрат, нещата не са на добре. Надявам се, че другите хора просто ще повярват, че могат да променят живота си към добро, когато правят това, което искат.

Водещ: Коя история ви вдъхнови вас?

Мая Цанева: В сборника е включена историята на един от авторите от нашия екип – Евелина. Тя е от Видин. Тя е на количка – нужда е се от лечение за да проходи отново след операция. Но самият факт, че тя не се отказва, че самата тя работи, опитва се да живее пълноценен живот, мисли за другите и всичко това се случва в момент, в който вероятно се чувства зле, най-точно казано – е много вдъхновяващо. Важно е да гледаме, скоро си мислих по друг повод, че късата клечка ти се дава, за да оцениш колко е важна дългата клечка след това. Затова, трябва да извлечем от лошите неща, които ни се случват възможно, думата не е доброто – най-стимулиращото за това, да изплуваме нагоре. И нейната история, примерно, за мен е много вдъхновяваща от такава гледна точка.

Водещ: Всъщност, освен нейната и вашата истории, има истории за момиче, което прави торти, за някой, който пътуваше в Азия само с раница и прочие и прочие. Тъй като вървим към финал, кажете още веднъж – къде е премиерата и от кога хората ще могат да намерят тази книга в книжарниците – има и онлайн версия, както казахте.

Мая Цанева: Книгата вече излезе от печат. Много сме щастливи. Това беше преди два дни точно. За момента се поръчва онлайн – за България и за чужбина. Самата премиера е на 26 октомври в Софтуерния университет, които са наши любезни домакини. От днес има и аудио книга, която е с десет истории, които са разказани много сладко и приятно, за хората, които нямат време да четат.
Така, че който има нужда от вдъхновение и иска да се отърси от политическото омерзение – има начин.

Водещ: Много благодаря на двете дами и ви пожелавам още нови мечти, за да може да има още книги за успели българи, а не само проучвания, в които да се поставяме на последните места в класациите за щастие и други подобни неща.
Благодаря – Мая Цанева и Иглика Трифонова за чисто новата книга – „Вдъхновяващи истории на успели българи“, а премиерата е на 26 октомври.

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание