Български баскетбол в колички
Георги Петков фризьор
харесвам страницата
Play current video

Успехът има различни измерения

Интервю в радио 105.6 Новините

От Христо Стоев

Видео: 105.6 Новините сега
Авторските права са на радио 105.6 Новините сега


Сподели във Facebook

Евелина Павлова: Здравейте, аз съм Евелина Павлова и днес ще ви разкажа за една книга, която има почти едновременна премиера в София, Русе, Мюнхен и Лондон. Защо? В книгата са включени истории на българи от цял свят в различни свери на дейност и с различни разбирания за успеха. Иноватори, спортисти, музиканти, художници, майки, бизнесмени, фотографи, бохеми пътешественици. Тези истории са разписани от десет автора, които също живеят на различни места в света. Един от авторите на книгата е при мен в студиото – Мая Цанева.

Мая Цанева: Аз имам интерес, всъщност не към успелите българи, а към вдъхновяващите хора. Това, че те са станали успели, тъй като успеха има различни измерения – той не винаги е пари или материално богатство, това си е чист късмет. Удовлетвореността от това, което правиш и вътрешното вдъхновение, което ти носи работата ти, каузата ти, са много по-важни.

Евелина Павлова: А кои са хората, с които теб те срещна животът и за които ти се прииска да пишеш в книга?

Мая Цанева: Едната от моите събеседнички е една дама, която е българка, но живее от много време в Германия. Казва се Валентина Щайн. Тя прави първите персонализирани детски книжки. Тоест, в моя случай – Митко се бори с дракона. Което е много вдъхновяващо за децата, защото по този начин те се идентифицират с определени герои и решават сами проблеми, които биха могли да им възникнат през живота им. Мога да спомена за създателите на една българска боя, с която може да се пише върху стени. Те са едни много прекрасни млади хора, които са тръгнали от нищото и са създали продукт, който в момента се продава в целия свят.

Евелина Павлова: Мислиш ли, че има глад за такива истории? Мислиш ли, че имаме необходимост да чуваме такива истории, да четем такива истории?

Мая Цанева: Според мен има глад за такива истории, но за истории. Това, срещу  което аз съм против – е да се дават рецепти за успех. Това е нещо, което всеки сам намира – своята рецепта. Но, когато има история, в която ти може да се идентифицираш и да решиш, че ти си Иван, или ти си Елена, или  ти си Таня и че ти можеш да направиш нещо подобно и да тръгнеш по подобен път или да извлечеш от тази история най-доброто за себе си, това е нещо, което е полезно.

Има една дама, която ръководи голяма фирма в Китай, в Япония, в Лондон, в Германия, от Русе има хора, от София, естествено, Стара Загора. Дори в момента не мога да ги изброя всички. Това е една много еклектична смесица от всякакви истории. Малко наподобява, ако си спомняте, има една сцена в „Наистина любов“, когато всички се срещат на летището и разбираш колко е шарен света и как успехът те дебне отвсякъде.

Евелина Павлова: Петдесет и шест вдъхновяващи истории на успели българи, събрани в един сборник. Книгата вече е факт и аз я държа в ръцете си.

 

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание