Българин в Лондон
Десислава Николова
Дизайнерска закачалка от ски
харесвам страницата

Ако спрете да мечтаете, спирате да вървите!

Интервю с рапъра Боби Кинта

Малцина имат смелостта да се откажат от сигурната държавна работа, за да следват мечтите си! Той захвърля полицейската униформа и се отдава на изкуство. Песните, които прави, са изпълнени с много истини за живота и се отличават от тези на повечето му колеги с това, че всяка дума в неговите стихове има смисъл. Не пее за материални придобивки, които няма, а за нещата от живота, с които се сблъсква и преживява като емоции.

Здравей, Боби! Разкажи ни за себе си. Какъв човек си в живота, на и зад сцената и различава ли се Боби Кинта от Боян Ченешев? Като цяло няма голяма разлика или поне се опитвам да съм си аз както в живота, така и на сцената. Опитвам да съм себе си, макар да е трудно, толкова, колкото те разбират.

Аз съм от хората, които обичат да експериментират със себе си и с това какво могат да правят. Правил съм доста неща, за да открия какво мога и какво ми се отдава да правя.

Понякога се получава, понякога не. Всеки има своите трудни моменти и точно тези моменти са отражението в огледалото.

Обичам да експериментирам
със себе си и с това
какво мога да правя
 Боби Кинта © Боби Кинта

Какво те накара да се откажеш от униформата и да последваш мечтата си, за да станеш рап изпълнител? Не знам дали е мечтата ми, но определено е една от целите ми, в които опитвам да изпитам себе си дали наистина обичам тази музика толкова, колкото я усещам! С времето разбрах, че униформата не е нещо, с което мога да живея. Не ми харесваше да съм облечен в правила против характера ми! Щом характерът ти се бори срещу нещо, значи то не е правилният път. Разбрах, че трябва да променя нещо. Уплаших се, че спрях да усещам трудностите, на които съм свикнал. Реших, че съдбата си играе номер с мен и не позволих да ме заблуди, че на 20 години съм се справил с всичко и съм подредил живота си. От дете сменям градовете и хората около мен и така не ми останаха много приятели от детството. Свикнал съм сам да се справям, но не вярвам да е толкова лесно, затова реших да продължа по трудния начин.

Опитах да открия в себе си какво обичам и кое ме кара да се чувствам свободен.

Така стигнах до музиката и реших да опитам. Открих един нов свят. Свят, в който мога да бъда когото и какъвто си пожелая. Мога да бъда егоист единствено към себе си, без да нараня никого. Хареса ми и реших да се отдам на това изкуство, въпреки правилата и мнението на хората, че съм сгрешил. Но това са техните правила

Никога не си слагам рамка и се опитвам да развия всяко нещо, което усетя, че ми харесва да правя.

Виж повече за Боби Кинта

В момента в България се забелязва огромен прилив от рапъри. Мислиш ли, че в днешно време рап е най-модерният стил в музикалната сфера, и има ли пазар за всеки изпълнител? Радвам се от този факт! Всеки има правото да го прави и да изрази емоциите си. Напоследък стана модерно всеки да прави тази музика, но не може да правиш тази музика, ако наистина не изживяваш всяка секунда и дума, която изричаш. Много хора правят едни и същи неща, на едни им се отдава, на други- не. Животът стана доста труден за живеене. За мен този стил е начинът да кажеш наистина това, което мислиш и чувстваш. Докато има хора, които истински правят тази музика, тя ще бъде жива както самите те! Що за същество си, ако не изразяваш емоциите си?

Освен с музика, с какво друго обичаш да се занимаваш? Обичам да колекционирам всичко, което ми харесва. Ако прочета някоя книга и ми хареса, трябва да я имам. Ще отида и ще си я купя, за да си я сложа на рафта. Така съм и с филмите, които харесвам. Обикалял съм къде ли не, за да си купя любимите филми. Обичам понякога, когато съм усетил дадена емоция, да знам, че винаги мога да я усетя пак. Обичам да пиша! Още от ученик започнах да пиша роман. Една от целите ми е да го довърша и смятам, че скоро ще го направя. Имам страст към историите за вампири и върколаци, затова и романът ми е свързан с това. Обичам да спортувам и се опитвам да си отделям възможно повече време.

И преди сме разговаряли за бъдещите ти планове – имаш ли нови проекти с включени инструментали на по-нестандартни музикални инструменти, които повечето хора не биха свързали с рап музиката, разкажи ми повече за това и за предстоящите ти проекти, върху какво работиш в момента? Винаги съм се стремял да не се ограничавам, да не си слагам рамка. Опитвам се да развия всяко нещо, което усетя, че ми харесва да правя. Работя върху доста нови проекти. Скоро ще бъдат готови и започвам да „стрелям”.

български рапър © Боби Кинта

С какво най- много се гордееш в живота си? С това, че всички важни решения, които са променили живота ми, съм ги взел АЗ! Както казах, опитвам се да не живея по нечии други правила, макар че е доста трудно, без да нараниш никого, но в крайна сметка става въпрос за твоя живот. Ти избираш накъде да вървиш!

Как се става успешен рапър в България? Не знам колко от нас могат да се нарекат успешни, но за мен е важно в кои очи искаш да бъдеш успешен. Бих нарекъл себе си успешен, защото правя това, което ми харесва, по начина, който аз харесвам.

Всеки, който наистина влага душата си в това, което прави, независимо дали е музика, спорт или нещо друго, може да се нарече успешен.

Не смятам, че ако не ме въртят по телевизията, не мога да бъда успешен. Успешен съм за хората, които ме слушат, тези, които съм докоснал и намират себе си в думите ми. Щом съм докоснал някого с думите си, мисля, че мога да се нарека успешен. Всеки може да бъде успешен, стига да си вярва и да не бъде алчен.

Мислил ли си за реализация извън родината? И аз като всеки друг съм искал да опитам. Обичам родината си, с времето започвам да я обиквам все повече. Трудно ми е да бъда на друго място. От баща ми съм научил, че камъкът си тежи на мястото. Трябва да използваме възможностите, които имаме, но и да не забравяме кои сме.

Твоите постижения до момента в личен и професионален план ли са? Аз правя това, което усещам. Постоянно водя борба със себе си и се опитвам да откривам нови неща за себе си. Но за да откриеш нещо ново, трябва да предизвикаш себе си и да опитваш. Винаги съм бил свързан със спорта. Първият ми спорт беше гимнастика, после тренирах акробатика. Исках да отида в спортно училище, да бъда сред спортисти и професионални треньори и успях. Завърших спортното училище в гр.Сливен с профил бокс, като едновременно тайно тренирах и Таукуондо. След това исках да започна работа в системата и успях. От 36 кандидата бях на първо място по точки. И тогава усетих как спрях да изпитвам себе си и разбрах, че това не е нещото, което искам да правя. Не вярвах, че толкова рано съм подредил живота си, че да не искам повече нищо. Чувствах, че трябва да променя нещо, за да стане животът ми по-интересен. Чувствах се затворен и започнах да пиша. Надявам се един ден да издам своя книга. Това е едно от нещата, в които изпитвам себе си. Малките неща, които ни правят това, което сме! Често се връщам назад в миналото и си припомням какво съм искал преди, за да успея да го постигна сега! Спомням си, че в гр. Карнобат, където съм роден, на центъра имаше сцена и винаги си беше там. Ходил съм на много концерти и винаги съм искал да бъда от другата страна, срещу тълпата. Наскоро имах участие там и тогава си спомних този момент и че съм сбъднал една детска мечта. Има доста неща, които искам да постигна и се надявам времето да ми стигне!

Съжаляваш ли за нещо? Съжалявам само, че нямаме достатъчно време да прекарваме с близките, гонейки мечтите и целите си, затова не пропускайте всяка възможност да сте повече време с хората, които ви обичат!

Има неща, които не съм искал
да ми се случват, но все пак
те са ме направили това, което съм.

Нашата първа реална среща с теб беше преди повече от година във Велико Търново на благотворителен концерт за дете с ДЦП. Винаги ли помагаш на хората с каквото можеш и това прави ли те по-щастлив? Да, бих помогнал винаги, когато мога. Знам къде съм бил и колко е трудно всичко.

Като се върнеш назад във времето- има ли неща, които би искал да промениш в живота си и защо? Може би има неща, които не съм искал да ми се случват, но все пак те са ме направили това, което съм днес, макар че винаги ще водя борба със себе си и цял живот ще се опитвам да науча какъв съм всъщност.

За какво мечтаеш? За един по добър живот! Другото са просто цели.

За финал на днешната ни среща, каква е твоята амбиция? Да чувстваш свобода вътре в себе си, да направиш или кажеш каквото усещаш. Така ще бъдеш този, който си всъщност!

Научи повече за Боби Кинта във FacebookЛого на списание