6fest фестивал
Иван Хаджиберов Габрово
Честит 3-ти март в планината със знаме
харесвам страницата

Български филмов продуцент в Дания

Интервю със Стоян Янков

Той е на 29 години, родом от Сливен, учил във Варна, живее в Орхус (вторият по големина град в Кралство Дания). Завършил е магистратура „Финанси” в Университета в Орхус, в момента работи като продуцент и има собствена компания за видео продукции Level Up Pictures, където е партньор с датския продуцент Томас-Бо Хусман.

Също така той е мотивационен лектор (кийноут спийкър) и коуч по продуктивност (т.нар. productivity coach). Той е българин и се казва Стоян Янков.

Трудности винаги има, не една или две, но опитът, който трупаме от грешките или от успехите си, е безценен и цветен. Крачка след крачка, бавно, но сигурно се приближаваме към целта. И целта трябва да е ясна и ярка и да ни напътства по пътя на успеха. Всеки човек се стреми да даде най-доброто от себе си, когато си е поставил високи цели. А ние, българите, сме много амбициозни и работливи хора. Знаем как да постигаме целите си и винаги се борим. Такъв е и нашият събеседник Стоян.

Как стана така, че напусна България? Кое те накара да търсиш нещо ново? Ами аз съм си авантюрист и обичам да се запознавам с нови хора, култури и начин на мислене. След 2 бригади в Щатите реших, че бих искал да продължа образованието си навън. И така открих магистратура, която предлагаше точно каквото търся като специалност – в Орхус, Дания. По това време мечтаех да бъда финансист и евентуално един ден да се върна в Щатите и да работя на Уолстрийт. И така записах магистратура по финанси, след като бях изкарал бакалавър във Варна по същата специалност.

Успешен продуцент със
собствена фирма за
видео продукции
Мечтаех да бъда финансист и
да работя на Уолстрийт
Стоян Янков © Стоян Янков

Ако сравниш българското и датското образование, кое ти даде повече и как би определил едното и другото? Бакалавърската степен в Икономически университет – Варна, ми даде добри основи, за което съм благодарен на преподавателите ми. Но стандартът тук със сигурност е на съвсем друго ниво. Базата, технологиите, подходът и начинът на обучение. Насоката е доста по-практическа и осъвременена. Повечето преподаватели имат опит в сектора и са добре запознати с нуждите на големите компании в сферата. А контактите, които изградих в университета с колеги – състуденти, си остават и до днес. С много от тях работим по различни проекти в момента. Не знам обаче дали мога да направя добро сравнение между образователните системи, тъй като не съм изкарал магистратура в България.

Как стана така, че започна да се занимаваш с видео продукции, а не с финанси? Това е хубав въпрос (смее се). От близо 10 години се занимавам с кино. Започна като хоби. Снимахме различни видеа и филмчета с приятели. Постепенно тази моя страст се превърна в кариера. Докато карах магистратура, използвах цялото си свободно време да продуцирам късометражни филми, реклами и музикални клипове. Създадох и международно филмово предизвикателство. В един момент реших, че трябва да правя това, което обичам – да създавам кино и да разказвам истории. По някакъв начин това се съчета в ролята на продуцент. Специализирах се в рекламата и дигиталния маркетинг, където познанията ми по финанси и бизнес са ми от голяма полза като продуцент и мениджър.

Arene – Sci-Fi Short Film
Български продуцент © Стоян Янков
Създаване на филм © Стоян Янков
снимачна площадка © Стоян Янков
Специален ефект в киното © Стоян Янков

Човек трябва да прави това, което обича, и не трябва да се отказва от мечтите си!

Виж повече за Стоян Янков

Какво научи от датчаните? От датчаните можем да научим много. На мен лично много ми харесва доверието, което имат един към друг. Много честни и лоялни хора са и си държат на думата. Ако си забравиш нещо на публично място например, шансът да си го намериш е голям. Веднъж си забравих портфейла в автобуса. И си го намерих на следващия ден в бюрото за забравени вещи. Хората си вярват. В бизнес средата нещата са сходни. За по малки проекти не се правят договори, а имейл с потвърждение обикновено e достатъчен.

Чувствал ли си се различен или дискриминиран за времето, в което си живял тук? Имаш ли някаква история? Когато си в чужбина, ти си на гости в дадената страна. Естествено, отнема повечко усилия да се интегрираш към средата. Все пак са северен народ. Въпреки че са доста услужливи и говорят английски, са малко дистанцирани към чужденците. Но ако им покажеш интерес – към тях, към културата им, и особено ако говориш датски (дори и малко), са склонни да те приемат като един от тях. В момента имам доста приятели датчани. Със сигурност изисква малко повече търпение. На изток и на юг сме по-открити 🙂

Какво отличава българите от датчаните? Ние, българите, знаем как да се забавляваме и как да прекарваме свободното си време, доста по-лесно завързваме приятелства и изразяваме по-свободно емоциите си. Тук хората са по-затворени и повече си държат на личното пространство, но и уважават чуждото такова. Има много хубави неща и за двата народа. Ние, българите, сме много умни, креативни и работливи. Датчаните са много планирани и дисциплинирани. Календарът им е винаги пълен. Напълно нормално е да си уговориш среща за кафе с приятел след 3 седмици в 16:30 например. В началото ми беше доста странно, но се адаптирах с времетo.

личностно развитие чрез коучинг © Стоян Янков

По какво работиш в момента и какво ти носи професионалния опит в личен план? Работя по проекти в компанията ми за видео продукции – Level Up Pictures. Работим и по един нов филм. Но основният ми фокус обаче е говоренето пред хора. Новата ми лекция се казва “LIFE IS LIKE A MOVIE”. В нея използвам историите и уроците, които съм научил като продуцент, за да помогна на хората да си представят филма, в който мечтаят да бъдат главен герой. Смятам, че всеки трябва да живее живота, за който мечтае!В последните няколко години съм неизменно по семинари, уъркшопи и трейнинги за личностно развитие, коучинг и лидерство. Като UPW с Тони Робинс например. И чувствам, че е дошъл моментът да съм повече на сцената и да давам всичко от себе си, да вдъхновявам хората да бъдат по-добри и да създават готини неща!

Какво ти липсва от България? Доста неща! Семейството, приятелите, храната, климата, свободното време… Какво да кажа… Мисля, че много българи не осъзнават какво имаме всъщност. България е страхотна страна!

Мислил ли си да се върнеш в България и да споделиш опита си там? Ами рано е да се каже. Аз се връщам от време на време. Но не знам накъде ще ме отведе животът на този етап. Пък и не е казано, че трябва да живееш само в една страна. Има и други хибридни варианти 🙂

В България има много
креативни хора, които създават и
градят въпреки трудностите

Кое те мотивира да работиш в чужда страна? Няколко неща са. Работна среда, стандартите на работа, технологиите – всичко е на високо ниво. Всичко е много достъпно. А това доверие, за което споменах по рано, също много ми допада. В това, което правя, определено има доста повече възможности да се развивам тук на този етап. В същото време бих казал, че съм приятно изненадан всеки път, като се прибера в България. Случват се доста готини неща. Има много, много и креативни хора, които създават и градят въпреки трудностите. В някои сектори (като ИТ например) сме на доста високо ниво. Като цяло съм позитивен!

Какво би казал на българите, които се чудят дали да заминат в чужбина? Мисля ,че е важно да са наясно със себе си! Да слушат интуицията си и да опитат, ако смятат, че това ще им хареса. Трябва обаче и да са готови, че понякога трябва да преминат през доста трудности в чужда страна. Но с усмивка и усърдност винаги всичко се постига. Опитът зад граница е доста полезен. А човек винаги може да се върне в България след това! Успех на всички и продължавайте да се усмихвате.

Научи повече за Стоян Янков във Facebook

Лого на списание