100 лица шопов 2017
харесвам страницата

Господарите на свободното време

Интервю със създателите на imfree.pro

Васил Димитров, Тодор Костов и Йосиф Старков са студенти предприемачи, които се захващат професионално да управляват свободното си време. Те създават онлайн платформата iamfree.pro, която предлага възможности на всеки да намери подходящ майстор за плочки, дизайнер или някого да разходи домашните любимци, да закара колата на ремонт, преводач и др. Разработката на виртуалната общност за споделяне на услуги поставя предприемачите пред избора студентски живот и/или работа, но след старта на платформата преди няколко месеца Васил и Тодор отново учат активно. По-късно Йосиф напуска екипа, а Михаил, Биляна, Румен и Александър се присъединяват към господарите на свободното време. Използвам малкото им свободно време, за да ви запозная с Васил и Тодор.

Васил: Да си свободен, значи да имаш силата да си господар на времето си. Работим, за да живеем, а не обратното – това е основната ценност, заложена в iamfree.pro.

Тодор: Всеки има уникални умения дори и те да не са му основна професия, и могат да са от голяма полза на друг човек. Ако до момента сме имали „много” време да работим, то днес вече сме в една изключително динамична среда и трябва да удържим темпото.

Виртуалната общност
за споделяне на услуги
Млади студенти в България Снимка горе Васил Димитров;
Снимка долу Тодор Костов

Как се роди идеята за iamfree.pro? Васил: Тодор и бившият ни партньор Йосиф (той вече не е част от екипа поради липса на време) напуснаха едновременно работа в голяма корпорация. Наложи им се да изкарват допълнителен доход, като вършеха разнообразни дейности. Така установихме нуждата от място, където да намериш лесно голяма база с изпълнители на задачи с разнообразни умения в ежедневието, но с високо ниво на доверие. Тогава в България нямаше такова място.

Тодор: Всеки има уникални умения дори и те да не са му основна професия, и могат да са от голяма полза на друг човек, така се споделя удоволствието от добре свършената работа… и съответното заплащане, разбира се. Разровихме се из интернет и не намерихме нищо достатъчно близко до нашата идея, и решихме, че най-добре ще е да я реализираме.

Как се събрахте като екипи и как се допълвате? Тодор: Събрахме се покрай желанието и ентусиазма на всеки от нас да създаде нещо, което ще е полезно както за нас, така и за другите хора. Основата на екипа тръгна от приятелски кръг – аз (Тодор), Васил и Йосиф.

Васил: С Тодор сме съученици от първото ни училище, така че като се има предвид, че сме на по 27 години, не е зле. 🙂 Доста случайно открихме чудесни находки в лицата на останалата ни част от екипа: Михаил Ботев – core developer. Той много търпеливо и всеотдайно се справя с нашите често неясни задания. Той е основната причина да имаме продукт, благодарни сме му за търпението и разбирането; Биляна Стояновска – прекрасен уеб дизайнер. С нея станахме чудесен тандем и се случва да работим и в други проекти освен iamfree.pro; Румен Тончев – frontend, с него сме приятели също от дълги години. Той се включи към средата на проекта, защото на главата на Михаил беше натежала доста работа; Най-новото ни попълнение е Александър Александров – PR и ментор. Включването му определено ни даде силен тласък.

Избрахме първо да завършим продукта си, после образованието и се стараем да извлечем ползи от ситуацията.

Постави задача в imfree.com

Вие сте студентски стартъп. Как се прави бизнес, докато учиш в университет? Васил: Честно казано, не сме открили „златна среда”. Винаги се получава ситуацията „едното за сметка на другото”. Вече стартирахме iamfree.pro и двамата с Тодор се връщаме към образованието си, което, признаваме си, бяхме оставили на заден план. Избрахме първо да завършим продукта си, после образованието, което не знам как да определя – правилно или не- решение, но се стараем да извлечем ползи от ситуацията.

Тодор: Не се прави (смее се). Всяко нещо, с което се захванем, отнема част от времето ни. Така е и с бизнеса, и с университета. И за двете трябва сериозен фокус и отдаденост. В този ред на мисли, комбинацията на двете е близка до невъзможна, но ние все още успяваме да се задържим на вълната.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещате? Васил: До момента като най-големи предизвикателства са се оформили оправянето на грешките и тестванията на платформата. Предстоят ни набиране на голям брой потребители, както и популяризиране. Имаме и цел да се развием и извън България, защото смятаме, че предлагаме наистина удобен модел, който гарантира доверие, сигурност и подобряване качеството на живот на всеки наш потребител.

Тодор: Срещаме много предизвикателства. Много от тях големи и успяваме да ги преминем. Но голямото предизвикателство тепърва предстои. Създадохме продукт с визия и цел и сега започва периода на утвърждаването. Ако до момента сме имали „много” време да работим, то днес вече сме в една изключително динамична среда и трябва да удържим темпото.

Досега кои са най-важните уроци в бизнеса, които научихте? Васил: Може би един от най-важните е, че доброто планиране и повечето работа в подготвителния период дават много по-бързи и ефективни резултати. За съжаление, някои от уроците сме ги научили по трудния начин, но пък това остава истински научено, ха-ха.

Как се справяте с предизвикателствата на предприемачеството? Васил: С предизвикателствата се справям може би най-вече като се информирам – комуникирам с всички от екипа, както и с потребители, напоследък понякога и с журналисти, от всички получавам много.

Тодор: Тепърва навлизаме в стартъп средата, но идваме с добри идеи и качество, и мисля, че ще се впишем добре.

Суинг танци в София

Какъв е животът на един предприемач студент? Васил: Дните ми са доста разнообразни. Общо взето, това е съчетание между работата ми, развиването на нашата платформа, обучението в университета и хобито ми – суинг танците.

Тодор: Всеки ден се случва нещо неочаквано, което понякога изглежда като поредното препъни камъче, но след като преминеш успешно, изпитваш удоволствие и със сигурност си научил нещо ново.

Коя е най-интересната/странната обява, която са поствали в платформата? Васил: Eдно куче пожела допълнителна разходка, ха-ха, намери се бързо и кандидат, който да го разхожда. Кучето остана доволно и препоръча своя изпълнител разхождач и на други кучета. 🙂

Тодор: Най-странните запитвания към момента са за разходка на куче и грижа за декоративен заек. Надяваме се занапред да имаме още много подобни „странни” обяви и те да имат същия успех. Да, и двете обяви намериха своите изпълнители! 🙂

Самият ти какво правиш в свободното си време? Васил: Аз запълвам свободното си време в света на суинг танците, като това освен уроци включва и доста пътуване по света, срещи и приятелства с много интересни и добри хора, защото: „Който танцува, зло не мисли!”. Отскоро даже преподавам на група начинаещи буги-вуги, което пали страстта ми още повече.

Тодор: Свободно време? Какво беше това? Спортувам, уча се да карам мотор, пътувам, забавлявам се с приятели и си почивам активно, както се казва.

Васко, какво е общото между танците и бизнеса? Можеш да откриеш бизнес контакти в танцовата среда, интелигентни и готини хора, с които да си помогнете. Често разговорите по работа се случват леко, между другото, приятелски. Това може би е една от най-големите ценности на суинг танците – общността, която създават.

Има едно правило при
мотоциклетите и то гласи следното…

Тодор, как се прилага изкуството да се управлява мотоциклет, в бизнеса? Има едно правило при мотоциклетите и то гласи следното – няма мотоциклет, който завива от тялото ви. Навигираш изцяло с очите и ръцете си, тоест накъдето ти гледаш и накъдето дърпаш/буташ с ръцете си, натам ще отидат и двете. Това важи и за бизнеса.

Как би довършил фразата: „Да си свободен, значи …” Васил: Да си свободен, значи да имаш силата да си господар на времето си, да разполагаш с него според нуждите си, да остава достатъчно за любимите хора и занимания. Работим, за да живеем, а не обратното – това е основната ценност, заложена в iamfree.pro.

Тодор: Да си свободен, значи да си щастлив, и обратното.

Регистрирай се в iamfree.proЛого на списание