Иво Иванов Писател
Производсто на макаронени изделия и спагети
харесвам страницата
Play current video

Българска алтернативна музика от ново поколение

Интервю с група NU/ANCE

От Списание Амбиция

Видео: NU/ANCE


Сподели във Facebook

NU/ANCE е създадена през 2014 г. и е една от най-активните групи на българската алтернативна сцена. Музиката им е повлияна от изпълнители като MUSE, Imagine Dragons, Depeche Mode, Coldplay и Pink Floyd. През 2016 г. са забелязани от Ерсин Мустафов и Ташо Колев от група JEREMY? и те продуцират видеоклипa им Falling Down. На 01 юни 2017 излезе техният първи албум чрез лейбъла Woodenboat Music.

Бандата включва Борис Иванакиев (вокали), Денислав Попов (китари), Явор Милчев (бас) и Борис Малеванов (барабани).

Когато рокендролът е пълен с легенди, е време да дойдат новите. Запознайте се с група NU/ANCE в едно интервю за техния дебютен албум и последния им видеоклип.

Когато един музикален видео клип е на такова добро ниво, човек би се запитал, кое е създадено първо, видеото или музиката. Разкажете ни за концепциите на двете.

Борис И: Отправна точка за нас винаги е била музиката и този клип не прави изключение. Концепцията на песента One Word, One World е въпрос. Търсене на една дума – нещото, което те кара да мечтаеш. Кое е нещото, което движи живота ти. За някои е любов, за други е вдъхновение. Сигурен съм, че за много хора думата е нечие име. Сега в търсенето се намесва и концепцията на видеото. Ако можехме да обобщим темата на клипа в едно изречение, според мен то би изглеждало така: „Музиката те кара да мечтаеш.“

Дени П: Няма как да създадем първо идеята за клипа и след това песента, тъй като не сме режисьори, а музиканти,  хаха. За видеото тук е моментът да благодарим на OneWorld Foundation, които много се изкефиха на идеята на песента и благодарение на тях успяхме да заснемем клипа. Фондацията се занимава с деца в неравностойно положение в целия свят и се бори всяко едно дете да получи добро образование, независимо в какво положение се намира. Песента, като идея, е сходна с тяхната мисия и се радваме, че успяхме да реализираме сингъла по този начин.

Борис М: При нас до момента винаги е създавана първо музиката и смятам, че така трябва да бъде при всеки, макар че има различни концептуални подходи, няма писан закон как трябва да се процедира. Когато става дума за музикален клип, това значи, че визуализирането на песента на екран по-скоро обогатява, украсява и довършва историята, като показва една друга, вече визуална гледна точка, по която може да се чуе и усети едно парче.

Nuance българска група

Какви са стъпките за създаване на видео клип?

Борис М: Накратко казано, за мен най-важното нещо е да намериш екипа, с който да реализираш видеото след като песента е финализирана. След заснемането на вече 3 видеоклипа се убедих, че това просто е първата и най-съществена крачка. След това идва момента, в който екипът да хареса парчето и да разбере идеята и замисъла. Когато това се случи всички, сте спокойни и можете да започнете да действате! Важното е наистина да се усетите и да намерите баланса между музикалната и визуалната част, тогава наистина се получава качествено. Това целим ние при всеки наш клип и вярвам, че успяваме да го постигнем!

Борис И: Необходим е страхотен екип, но не само в техническо отношение. Радвам се, че попаднахме на хора, които имаха желанието да се настроят на нашата вълна и успяха да уловят нашия вайб като артисти. Но това е пре-продукцията. Оттам-нататък следват заснемането и монтажа на клипа, които изискват сериозно отношение и професионализъм. И точно тук, отново, екипът ни беше незаменим.

Дени П: Мисля, че по-точно определение от това на Борис М. не можем да дадем, хаха.

Какви методи използвате, за да създавате музика?

Борис И: Винаги сме създавали музика чрез jam сесии. Така работата се превръща в нещо като разговор помежду ни, само че не с думи, а с музика. В хода на самата сесия всеки изразява себе си и моментното си настроение без задръжки и без мисли от рода на „Това дали ще се получи добре?“. Дали се е получило добре се разбира по-късно. Идеята на jam сесията е музиката да те води и това, което излиза от главата ти, да не е насила.

Дени П: Музиката сме я създавали до момента, както Борис каза, чрез jam сесии. Но ако става въпрос чисто и просто за музикална идея, и как ти хрумва дадена мелодия, хармония или усещане за звук, може да бъде от всичко, което те заобикаля. Имало е много пъти, в които, като сме били на дадено място и се е чувало скърцане на врата, спирачки на трамваи и т.н. и т.н., да си кажем „еее, от това може да излезе готина песен“. Така че заобикалящата ни среда също е голям фактор за създаването на музика, да не кажа най-големия.

Борис М: Правехме постоянно такива сесии в продължение на поне 3 години и по-голямата част от музиката ни, включително и песните от дебютното ни EP, са реализирани по този начин. За нас това беше най-чистата и първоначална формула за правене на музика, идваща директно от настроенията, душата и сърцата на всички нас.

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Дебютен албум на рок група
Произведението на корицата е на модерен и млад артист – Стефан Илиев Иванов, а цялостния дизайн е изработен в Берлин от Деница Кочовска.

Като млада банда вие имате начертан път. Какъв е той?

Борис И: За начертан – не знам. По-скоро ние го чертаем в движение. И за последните години то не бяха едни чертежи…то не беше едно триене… (смее се). Като млада банда се лутахме доста, чудейки се по кой път да поемем, и вярвам, че от известно време насам сме на правилния път. Доста е стръмен и неравен и изисква много усилия, но с малко повече късмет, вярвам, че ще го изминем целия. Да достигнем до по-голяма аудитория, да постигнем това, с което може да се похвали една голяма и опитна рок група.

Дени П: В момента сме съсредоточени върху „0.4“. Наслаждаваме се на дебютното ни EP и си взимаме малко почивка след всички емоции покрай създаването на краткосвирещия албум. Точно начертан път не мога да кажа дали съществува, аз съм на мнението: „Прави каквото трябва, пък да става каквото ще“ .

Борис М:  Наистина работим за това да имаме такъв път. Той е просто напред и нагоре или с други думи казано, ако си представим, че пътят ни е една стълба, ние имаме поставени цели, които са стъпалата на стълбата. В момента, с издаването на дебютния ни, албум се намираме на едно от тези стъпала и искаме да продължим да ги изкачваме. Желаем албумът да стигне до колкото се може повече хора и ние ще направим всичко по силите си това да стане факт. Отделно, имаме и готовност за първи дългосвирещ албум, така че ще започнем да работим и по него в близките месеци.

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание