Българска носия със шевици
Атанас Скатов Алпинист
харесвам страницата

Как рекламите оказват влияние върху вашите решения

Интервю с Теди Амова

От Красена Кънчева

Снимки: личен архив


Сподели във Facebook

Теди Амова е родена в гр. Варна, но счита себе си за човек на света. Завършвайки Американския университет със специалност „Маркетинг”, и след навлизане в корпоративния свят на маркетинга, продължава образованието си по програма Стратегически маркетинг в Durham University в Англия. След успешен проект за ребрандиране на любима на англичаните марка шоколади Теди решава да се завърне в България и да приложи съвременните концепции и методи на работа, създавайки своя маркетингова фирма през 2013 година. Година по-късно се запознава със сегашния си бизнес партньор Олаф и заедно оформят българското звено на холандски консорциум от маркетинг компании – TriplePro

Теди, какви бяха вашите причини за да се завърнете в България?

В процеса на работата си по различни проекти и в различни държави установих, че съм фен на хаоса. В България има много ниши, които чакат да бъдат запълнени и много възможности, които в западни страни са вече реализирани от други хора. Исках да се завърна, за да докажа пред себе си, че в България се случват красиви и смислени неща, напук на масата от хора, които предпочитат да гледат над нещата със „сиви очила”.

Теди Амова

Сформирането на екип трудна задача ли е за вас, особено ако се работи професионално и на световно ниво?

Ако установявате компания в сферата на услугите, вашите служители са вашият продукт. Аз постоянно повтарям на екипа ни, че аз съм най-малко важният човек в компанията, и това е факт. Успех се гради с правилните хора. В момент, в който компанията е над 10+ души, е абсолютно от жизнена важност да имаш хора до себе си, на които можеш да се довериш, на които да помогнеш да продължават да изграждат себе си и най-вече такива, с които можеш да се гордееш и да наречеш свое семейство. Опитът ми показва, че само при наличието на подобна синергия, един екип може да претендира да се стреми към професионализъм или креативност на световно ниво.

Вие какво мислите за предприемачеството и бизнеса в България?

Предприемачеството е много по-трудно начинание, отколкото изглежда отстрани. Много хора бързат да се хвалят с успехите и добрите моменти, за които всеки предприемач живее, но хората рядко виждат зад кулисите. Да имаш собствен бизнес, е най-великото предизвикателство на воля, емоции и личностно надграждане, което някой може да постави над себе си. Този процес калява характер, изгражда лидери и учи на много. Разковничето за мен е позитивизъм, постоянство, упоритост и инат. Щастлива съм да виждам и много други хора около мен, които изграждат собствени бизнеси и заедно се подкрепяме, учим и растем – вече смея да кажа, че в България има истинска екосистема на стартиращи компании, което смятам е страхотен признак на прогрес!

Психологическият ефект, който има маркетингът, е бил мотивиращ за избора Ви на специалност. Мислите ли, че манипулацията, използвана от маркетинга, е полезна за вашите клиентите?

Маркетингът е много близък до психологията като дисциплина и принципи, които използва. Някои хора ми се сърдят, когато описвам маркетинга като вид манипулация, но той е именно това. Нашата задача е да информираме, убеждаваме и забавляваме аудитория, всичко с крайна цел изграждане на лоялност към дадена марка, ангажираност с нея и разбира се – продажби. Тънкостта на добрия маркетинг, особено в контекст съдържание, е така да се изгради тази лоялност, че аудиторията ни в нито един момент да не се почувства манипулирана, а напротив – да предизвикваме позитивни емоции на хората, с които искаме вашият бранд да се ангажира. Това за мен е и полезния ефект, който клиентите ни търсят.

 

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Рекламисти в България

Награда по маркетинг и реклама

Разходка в планината мъж и жена

Вие как прилагате другите методи в работата си като Маркетинг на съдържанието Content Marketing и Призив към действие /call to acton-CTA/?

Основата на нашия бизнес е именно маркетинг на съдържание. Както коментирах, нашата главна задача е да информираме, убеждаваме и забавляваме аудитория, което да доведе до конкретен призив към действие. Често обичам да реферирам към the water principle, за да обясня какво правим ние. Да речем, че имаме чаша вода пред нас и сме на среща с клиент. Бихме искали да обясним на този клиент какво означава за нас маркетинг на съдържание. Има два начина, по които аз мога да продам тази вода.

Начин 1. Купи, купи, купи, купи! И да започна да бутам чашата в лицето на клиента си. Това за мен е аналог на традиционната реклама, която, макар и ефективна в конкретни ситуации, за мен като консуматор е по-скоро дразнеща, ако е единственият метод на комуникация на един бранд.

Начин 2. Аз няма да тръгна да продавам чашата вода, но понеже виждам, че седиш по цял ден на бюро, ще ти дам 3 съвета как да стоиш хидратиран по време на работа. Отделно ще ти покажа и разкажа кой стои зад производството на тази вода, каква е историята на хората, създали бранда, как изглежда фабриката и поточната линия, където тази вода се бутилира, и междувременно ще ти спомена, че да, тя се продава и можеш да си я купиш.

Начин 2 е начинът на разказването на бранд история, било то онлайн или офлайн, където продажбата е второстепенна стъпка, а маркетингът на съдържание скъсява периодът на колебаене на един потенциален клиент, консистентно подавайки му съдържание, което влияе на конкретни импулси, емоции и рационализъм, водейки до по-ефективно приложени призив към действия послания.

Кастинг за рекламен видеоклип

Вие имате участие в много мюзикъли, с какво придобитият опит на сцената ви помага в работата?

Сцената е най-великият учител. Тази година е годината на личния брандинг и фактът, че 10 години съм била по различни сцени и формати, ми позволява да използвам методи като vlogging, за да разкажа моята история. Това е моят начин на маркетинг на съдържание, в който аз играя ролята на бранд. Сцената също ме научи на търпение, дисциплина и да не се паникьосвам в лицето на мащабност, независимо от мащаба на публиката. Когато знаеш, че трябва да излезеш пред 1500 души и да дадеш всичко от себе си, това усещане те мотивира да се дисциплинираш и наистина да си на 110%. Това ми помогна да преодолея и страха си от мащабно мечтаене. Много хора обичат да мечтаят, но често се спират, защото не виждат как тази мечта може да стане реалност. Аз мечтая, след което се впускам и давам 110% от себе си, за да може тази мечта да стане реалност. Именно сцената ме научи на този кураж. И най-важното – сцената ми помогна да съм себе си, което днес помага и на бизнеса ми, защото изграждам това, в което аз вярвам, а не това, което някой друг би очаквал от мен.

Имате ли продуцентско студио за изработване на видеоклипове?

Тази година навлизаме все повече в използването на видео съдържание в социални медии и онлайн канали. Разработваме заедно с нашите приятели и партньори от betahaus концепция за видео и фото студио, чиито фокус е изцяло изграждането на съдържание за канали като Facebook, Instagram, YouTube, webshop/ products. В никакъв случай не бих казала, че сме продуцентско студио, но тъй като вярваме в качественото оригинално съдържание, с разрастването на бизнеса се появи и нуждата да имаме наше местенце, където да можем да реализираме различни идеи за клиентите, с които работим на ежедневна база. Вълнувам се да видя как тази концепция ще продължи да расте следващите няколко месеца.

По какъв начин гарантирате, че вашата маркетингова компания може не само да привлече клиенти към момента, когато рекламирате определен бранд, но и да ги задържи и за в бъдеще?

Eдна от най-силните черти на маркетинга на съдържание е именно лекотата, с която помага на имиджа на един бранд. Всеки клиент на продукт/ услуга би искал да бъде уверяван, че първоначалното решение за покупка, който той в даден момент е направил, е било правилното. Това убеждаване става именно чрез различни видове съдържание, които показват тази компания/ бранд. То може да бъде – екипът зад продукта/ услугата, как се случват нещата „в кухнята“ на една марка, какви нови постижения е постигнала тази марка, какво са казали други клиенти за марката. Всички тези елементи на съдържание помагат на един консуматор да се уверява на консистентна база в първоначалното си решение, както и отваря врата към нови потенциални покупки на този консуматор, и съответно изграждане на лоялност в процеса.

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание