Мирослава Чаталбашева
Българската база на Антарктида
Веси Бонева
харесвам страницата

Да обикаляш света, следвайки интуицията си

Интервю с Петко Петков

От Диян Русев

Снимки: личен архив


Сподели във Facebook

Ще ви срещнем с един млад предприемач, който за годините си е събрал ценен житейски опит, обиколил е няколко континента и продължава да се учи как се живее пълноценно.

Той се казва Петко Петков и е родом от Враца, понастоящем жител на Нова Зеландия. Преди години, когато се запознахме, Петко беше студент в Дания. След това се премести в Австралия. И до ден днешен той е мой приятел и човек за пример, който аз нескрито уважавам и ценя.

Представям ви неговите възгледи за днешната реалност в това интервю, което той даде специално за списание „Амбиция”.

Представи се. Защо напусна родината си и кога се случи това?

Здравейте, казвам се Петко и в момента се намирам в Оукланд, Нова Зеландия. Веднага, след като завърших гимназията, се преместих в Дания, където изучавах „Технология в строителството и мениджмънт”. След като живях две години там, записах семестър на обменни начала в Сидни, Австралия и след това стаж в Нова Зеландия.

Стажът прерасна в кариера като строителен мениджър. Но само след 2 години осъзнах колко хубав и ценен е животът и как трябва да следваме интуицията си. Напуснах работа, пътувах около година в Нова Зеландия, Азия и България и стартирах компания, която ще предостави екслузивно професионална мрежова апликация на няколко интернационални организации и индустрии.
Винаги следвам интуицията си и на въпроса защо, най-често отговарям, защото така го почувствах.

Първото колело в света

Какво те мотивира да живееш в чужда страна? 

На първо място беше нивото на образованието в Дания. Следвайки мечтата си, да живея в Австралия и да се науча да карам сърф. След това бяха възможностите за развитие в Оукланд и качеството на живота, който един обикновен човек може да има там.

Би ли се върнал да живееш в България и кога би се случило това?

Да, със сигурност! Планирам страхотно бъдеще за себе си и семейството ми и един ден ще имам къща както в България, така и в Нова Зеландия. Ще прекарвам два зимни и два летни месеца в България, тъй като всички знаем колко приказна може да бъде нашата природа през тези сезони. Току виж тези няколко месеца могат и да прераснат в по-дълъг престой.

Наскоро прекара 7 месеца в България. Мислиш ли, че се е променило нещо тук? 

Всичко беше различно, мистично и невероятно. Израснах във Враца, напуснах България на 18 и с неособена гордост мога да споделя, че преди това ходех до София само за социални забавления в студентски град и моловете.

Разкажи ни какво ти направи най-голямо впечатление?

Престоят ми беше изцяло в София и бях приятно изненадан от честите културни събития, от малките скрити тайнствени местенца, от хубавите маниери на доста софиянци и на темите, които вълнуват много млади хора. Срещнах се и с много чужденци. Искрено се радвах, когато, ходейки по булевард „Витоша”, чувах различни езици и усмихнати туристи. Преди да замина, получих и две атрактивни бизнес предложения за партньорства, и си признавам, че за момент се двоумих дали вземам правилното решение да се върна в Нова Зенландия.

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Планина в Нова Зеландия

Екскурзия в Лондон

 

Фолклорен събор

Сподели твоята визия за България. Какво би искал да се промени?

България се намира на страхотно геополитическо място и има невероятна природа. Приятно съм изненадан от броя новозеландци, които срещам и които казват, че са били в София. Това обикновено са хора, на годините на родителите ми и по-възрастни, и някак си чувствам, че не е популярна туристическа дестинация сред младежите.

Не се гордея особено с факта, че сме атрактивни за аутсорсване и евтина работна ръка. Казват, че Нова Зеландия е приказна, така е, цялата я обиколих. Но повярвайте ми, в нашата страна е истинската магия. За съжаление, инфраструктурата до нашите страхотни културни дестинации не е на ниво, както и обслужването по много от обектите. Допълнително парти туризмът, на който наблягаме, не е най-доходоносния отрасъл и макар да привлича един тип туристи, отблъсква доста други. Ако в Нова Зеландия могат да идват годишно над 3 мил. туристи, голяма част от които европейци, не виждам защо България да не може да привлече дори повече.

Трима велики българи на които се възхищаваш?
Васил Левски
Софроний Врачански 
Паисий Хилендарски

Твоето пожелание към нашите сънародници?

Бъдете промяната, която искате да видите в другите!

Не търсете разбиране там, където разбиране не може да бъде срещнато!

Смейте се, живейте, ценете близките си и вървете само напред и нагоре.

Повярвайте ми, институциите, правителствата и прочие могат да ви смачкат, ако им се дадете или да ви дадат ценни житейски уроци, ако просто ги посрещате с усмивка.

Успех!

Опиши България с една дума?
Прелест!

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание