Детски приказки за слушане
Манаслу
харесвам страницата

Bulgaria Store – селекция от качествени български продукти с доставка в Германия

Интервю с Георги Георгиев, основател на Bulgaria Store

Георги Георгиев е от град Перник, но от 2001 година животът му тече между Германия и България. Завършва университета в Офенбург със специалности „Възобновяеми енергийни източници”, „Технически иновации” и „Мениджмънт” през 2010-а и още веднага с немски колеги стартира нова компания, като въвеждат на немския пазар един иновативен проект, свързан с възобновяемите енергийни източници, който е изцяло тяхна разработка.

Георги е инициатор на BulBox концепцията, представляваща селекция от качествени български хранителни продукти, които могат да се поръчат от чужбина.

Георги, как от чисто техническата ти насочесност дойде идеята за проекта Bulgaria Store? Всичко започна от по-идеалистични представи за това как би изглеждал един иновативен подход за маркетинг и реклама на качествените български стоки в Германия и Европа. В един момент започнах да изучавам по-задълбочено хранителния пазар в Германия и България, влезнах в детайли. Не ми трябваше много време, за да видя редица взаимовръзки, тъй като в Перник преди появата на Кауфланд имахме хранителен магазин, който съуправлявах.

При проучването ми започнах да търся експертното мнение както на българи, така и на немски колеги. След като установих, че има буквално неизчерпаем пазарен потенциал за български потребителски стоки, седнах и започнах да анализирам как се продават различните такива в Германия с цел да измайсторя нещо оригинално, което да отвори пазара за българските стоки! Като не си върши държавата работата, поне да има кой да я свърши, както се казва. 🙂

И така, постепенно разработих стратегия за дългосрочно позициониране на български стоки, като от една страна, използвах всички налични данни и приложих всички похвати, които съм научил по време на следването, както и в практиката ми след това. Така нарекох проекта: Bulgaria Store – име, което да е разпознаваемо в цял свят. Силен мотив за мен изигра катастрофалният ефект, който предизвикаха и все още предизвикват големите чуждестранни вериги в България. Затова обаче не искам да говоря. Всеки разумен човек знае и вижда тези последствия. Ако пък иска да знае повече за тях, може да говори с един малък български производител.

иновативен подход за
реклама на качествените
български стоки
Георги Георгиев © Георги Георгиев

По какви показатели избираш продуктите, които да влязат в пакетите BulBox? Проектът Bulgaria Store съдържа в себе си концепцията за продуктови пакети, която нарекох BulBox, Bul от България, а Box от кутия/кашон. Тази концепция се състои от определени критерии и според тях биват селектирани/избирани определени продукти.

Актуално имаме няколко готови хранителни пакети BulBox, които предлагаме, като предварително подбрана комбинация от продукти. В момента работим активно по още няколко нови комбинации на хранителни и нехранителни пакети BulBox. Постарали сме се чрез всеки един такъв BulBox всеки да докара късче България в своя дом, макар и далеч от родината, което включва най-разпространените български продукти – мед, сирене/кашкавал, луканка/суджук, чай, вино/ракия, подправки, сиропи, биопродукти. Все по-важен критерий за клиента става не само качеството на продукта, но също така неговия произход и информация за производителя.

Тук работим директно с реномирани сертифициращи органи, които могат да ни гарантират, че конкретният производител отговаря на високото качество, което сме заложили като летва. Също така контактуваме и с определени производители, които са разпознали големия пазар и желаят по-бързо и професионално навлизане с наша помощ. На базата на щателно разработена методика извършваме селекцията на производители и техните продукти. Големината на компанията производител също не е без значение, но не е в никакъв случай единственият критерий. Колкото е по-малък производителят, толкова повече подкрепа получава от нас като посредник към пазара. Т.е. ние се грижим за диверсификацията.

Български магазин в Германия © Bulgaria Store
Био продукти от България © Bulgaria Store

Организираме готварски курс за дечица в неравностойно положение, уикенд за залесяване и събиране на средства за стипендии на българчета сираци.

Кои са любимите храни на българина в чужбина? Последните години забелязвам една естествена тенденция на пазара за български храни в Германия, която посочва основно две групи клиенти: първата – на по-неплатежоспособните и такива, които не се грижат за здравето си, те са ориентирани към нискокачествените продукти (консерви, кренвирши, бира и др. на некачествени производители/производители със съмнително качество) и другата група – обратно (мед, ядки, био продукти, чайове, билки, подправки, месни, млечни и сладки продукти със сертификати за качество и доказан произход).

Bulgaria Store е създадена именно да удовлетвори желанията и нуждите на втората група клиенти, по-високоплатежни и такива, които се хранят по-здравословно, тъй като изначално ние допускаме само високо качество по идеология и второ, имаме висока степен на социална отговорност като компания – фактор, на който нашите клиенти също обръщат внимание.

Давам пример, при всеки продаден готов BulBox ние отделяме определена парична стойност, с която провеждаме нашите социални кампании, било то под форма на готварски курс за дечица в неравностойно положение, било то за уикенд за залесяване или събиране на средства за стипендии на българчета сираци.

Лого на България

Към какви хора е предназначена услугата ти и как смяташ да достигнеш до тях? Основната цел на Bulgaria Store е да достигне до широката маса от немски граждани, особено до онези милиони немци, които са били в България и вече са се докоснали до наистина уникалните ни български продукти, било то парфюм с българска роза от Карлово, ръчно месен кашкавал с босилек от Равно Поле или тъкана черга с шевици от Панагюрище. За тази цел прилагаме най-модерните маркетинг похвати, като работим с най-добрите български маркетинг агенции в сферата на дигиталния маркетинг и онлайн търговията, както и с редица водещи български IT специалисти.

Сподели ни плановете си за твоите социални и еко проекти? В момента стартирахме много интересна кампания за провеждане на коледни готварски курсове за деца и юноши в неравностойно положение. Изходихме от нуждата на децата във фондация „Вратичка за всички”. Оказа се, че съществен проблем на децата е, че нямат даже и базови познания по приготвяне на храна. Оттам с основателката на фондацията Ася Русанова седнахме и избрахме точно определена комбинация от продукти за тези готварски курсове, подготвихме я и я качихме в онлайн платформата, така че всеки човек, желаещ да подкрепи този готварски курс, да закупи пакета и така той да стигне до децата. Ангажирали сме професионални готвачи, които на драго сърце се съгласиха да водят курсовете. Ще се радваме на всеки подарен Box, защото с 1 пакет може да се направи курс за 7 деца! Тук може всеки да направи подарък с 1 коледен Box.

В момента планираме и другите ни социални кампании, насочени в събирането на средства за стипендии на деца в неравностойно положение, както и еко кампании, насочени в провеждането на практически курсове за деца по биоземеделие, възобновяеми енергийни източници, велотуризъм и доброволчество.

Научи повече за Bulgaria Store във FacebookЛого на списание