Радина Константинова моден дизайнер
Диляна Гайтанджиева за войната в Сирия
харесвам страницата

Всеки бизнес изисква абсолютна отдаденост

Интервю с Рени Чамасанян

Рени живее от близо 14 години в Лондон. Принуждава се да дойде в Англия, след като не успява да си плати последния семестър в университета в България. Завръща се след време в родината, за да се дипломира, но оттогава английската столица е нейният нов дом. Както всяко начало е трудно, така и на Рени не ѝ е било лесно, но винаги е знаела, че ще успее. Седем години е работила като финансов директор в телевизия в Лондон, а от четири години има своя финансова кантора. Голяма нейна страст е строителството, но това, което я прави изключително щастлива, е нейното семейство, съпругът ѝ Хованес и едногодишния им син Георги.

Рени, разкажи ни как за първи път дойде в Лондон? Имаше ли осигурена работа или познати, при които да отидеш? Беше много бързо и спонтанно решение… Бях в безизходица и не знаех какво да направя. Бях само на 22 години, нямах пари, нямаше как да завърша образованието си. Една приятелка имаше приятел от Англия и каза, че сестра му си търси някой, който да ѝ помага за шест седмици и аз просто реших да тръгна, без да ги познавам. Дойдох в Манчестър, без да знам при кого идвам… Слава Богу, хората бяха много мили и всичко беше наред. Колко бързо „влезе в релси” с живота в Англия и темпото на работа? Наложи се много бързо да го направя, нямах друг избор. Ходех на три места на работа и спях по три- четири часа на нощ, за да имам пари да си плащам сметките и къщата. Купих си къща почти след година тук, тогава беше много по-лесно, разбира се.

Ходех на три места
на работа и спях по
три- четири часа
Рени Чамасанян

Как започна работа в телевизионна компания? Преместих се в Лондон и започнах да търся работа. Живеех при най-добрата ми приятелка, която е и моя кума понастоящем. Живеехме в центъра на Лондон, а аз започнах работа почти извън Лондон. Пътувах всеки ден по час и половина. Докато всички идваха от покрайнините в центъра да работят, аз правех обратното… Една сутрин обаче тичах, защото щях да закъснея и паднах на улицата… Един автобус едва спря на метър от мен, защото пресякох на червено. Така се изплаших, но реших, че това е последният път, когато си причинявам подобно нещо и реших да напусна. Отидох в офиса със скъсан панталон и им казах, че напускам. Тогава реших, че ще търся работа, до която ще вървя пеша и няма да пътувам повече. Така и стана. След не много време отидох на интервю в телевизията и ме харесаха за мое най-голямо щастие. Ходех точно десет минутки до офиса!

Може ли да ни разкажеш повече за работата ти в телевизията? Каква беше позицията ти там и как се насочи към тази работа? Работата в телевизията беше сигурно мечтата на всеки с желание за реализация. Бях финансов директор за цялата телевизия и офисите извън страната. Пътувах до Бразилия, Украйна, Франция. Имах асистенти, офис, шофьор, разходи за пътувания по бизнес, но най-вече моята дума беше с голяма тежест и много ме уважаваха. Имах много права и задължения, естествено. Научих се на страшно много и сега това ми помага всеки ден.

Какво те накара да напуснеш такава престижна работа? Много пъти са ми задавали този въпрос.
Напуснах, защото след толкова много години вече знаех и можех всичко. Над мен бяха само собствениците и аз управлявах не само телевизията тук в Англия, но и навсякъде, където имахме офиси. Исках обаче да нямам предел на развитие и да мога да разполагам с времето си по-добре. Реших, че за целта трябва да имам собствен бизнес.

Домашен офис - Home Office © Рени Чамасанян
Сватбени снимки на българска сватба © Рени Чамасанян

Всеки бизнес изисква най-вече абсолютна отдаденост. Не е толкова важно колко пари ще вложиш, а колко усилия и желание имаш.

Виж повече за финансовата кантора на Рени Чамасанян

Имаш твоя финансовo- счетоводна кантора. Какви предварителни стратегии, капитали и сили трябват на човек, за да отвори собствена фирма? Всеки бизнес изисква най-вече абсолютна отдаденост. Не е толкова важно колко пари ще вложиш, а колко усилия и желание имаш. Волята, амбицията… според мен са по-важни от капитала. Финансовият си бизнес започнах с един стар лаптоп, а строителният – с една малка ролетка 🙂

Как се реши да рискуваш сигурността на постоянни месечни доходи, като финансов директор, пред неизвестността от това как ще потръгне финансовата ти кантора и това дали ще бъде успешна? Аз никога не съм се съмнявала, че това е правилният път за мен, затова и нямах проблем да се откажа от заплатата ми за сметка на моята независимост и да нямам никой над себе си. За мен не беше толкова важно колко хора управлявам, а кой мен ме управлява.

Разкажи ни за фирмата си. Счетоводният бизнес е нещото, в което съм наистина в мои води. Няма нищо непознато за мен и съм много щастлива, че имам възможността да работя с невероятни хора. Офисът ни не е голям, но всички са на много високо ниво. Имаме адвокат, който се занимава с всички правни въпроси и емиграционни адвокати, които се занимават съответно с жителство и визи, и така нататък. Счетоводството аз работя главно сама, като имам човек, който ми помага да набира данни, и така нещата стават по-бързо. Моите клиенти ми гласуват пълно доверие, имам клиенти от пет години, които никога не съм виждала на живо. Всичко се опитвам да става онлайн и по пощата, така не отнемам времето на никого. Уважавам законите на Англия и смятам, че съветвам хората по най-ефективен начин. Аз не съм просто техен счетоводител, но и ги съветвам за всяка дейност и начинание, в което те биха искали да участват.

Майка с новороденото си бебе © Рени Чамасанян

Разкажи ни също за твоята страст към строителството и имаш ли поле на изява в тази сфера? Имам много успешни проекти. В началото работех със сестра ми. Впоследствие тя направи друг бизнес, а аз срещнах любовта на живота ми, моят невероятен съпруг. С него нещата бяха много по-лесни и имаме много реализирани успешни проекти заедно, но главно той се занимава със строителството.

Смяташ ли се за успяла бизнес дама? Винаги може още да постигна, но смятам, че съм доволна от себе си. Дойде момент, в който успехът придоби различен смисъл. За мен това, че имам такъв съпруг и прекрасен син, е най-големият успех в живота ми.

България за мен винаги
ще остане моя
прекрасен роден край

Представи си 36-годишната Рени Чамасанян, живееща в България. Според теб би ли постигнала това, което си постигнала в Англия, ако беше останала в България? За съжаление съм сигурна, че не… България за мен винаги ще остане моя прекрасен роден край, но положението там е такова, че не се дава шанс за развитие, особено ако нямаш финансова, и то доста солидна, основа. Разбира се, има много успели хора там, на които искрено се възхищавам, но като цяло не мисля, че бих успяла откъм материална гледна точка.

Майка си на едногодишно момченце. Как се справяш с грижите за сина си и управлението на фирмите ти? Слава Богу, майка ми е с нас, иначе не знам как бих успяла. Тя се грижи за малкия денонощно и ние със съпруга ми успяваме да работим 🙂

Името на съпруга ти и твоята фамилия, ако не се лъжа, сa арменски имена. Какво е да си женена за арменец? Да, той е от арменски произход, но вече три поколения са в България. Не мисля, че е свързано с това откъде е човек, по-скоро възпитанието и уважението са си до човек. Той е невероятен съпруг и баща. Всеки ден успява да ме накара да се чувствам незаменима, а синът ми просто го обожава. Много мил и добър човек е и много, много умен и предприемчив.

Каква е твоята формула за успех? Формула не мисля, че има, но винаги съм била много отдадена на всичко, което правя. Много, много работа, добра преценка на обстоятелствата, пресяване на ситуациите, рисковете и най-вече да си съпътстван от човек, който те вдъхновява. Няма нищо по-пагубно от това да си с някой, който не те прави щастлив. Това няма как да бъде добре за успеха ти нито в личен, нито в професионален план. Много е важен човекът до теб… много! Този човек трябва да те кара да даваш най-доброто, на което си способен, да ти бъде опора, когато имаш нужда, да те кара да се чувстваш обичан, ценен и незаменим. Вярвам, че всеки, стига да иска, би могъл да успее по свой начин. Моят най-голям успех, както казах вече, е моето семейство! Благодаря на Господ за него и за всичко, което имаме, но най вече за това, че сме живи и здрави!

Научи повече за Рени Чамасанян във FacebookЛого на списание