Иван Петров от Заедно в час
Пирин Хил Чорапи
Българин в Лондон
харесвам страницата

Българи разработват софтуер, който подобрява безопасността на полетите

Интервю със Светослав Петров – основател и изпълнителен директор

Светослав е авио инженер в голяма немска авиокомпания, собственик и основател на Frankfurt Aerospace Systems, преподавател по Системи за надежност на авиокомпаниите, вицепрезидент на немска авиационна, IT компания и баща на бебе летец.

АCSIS (AirCraft Systems Investigation Software) е разработения от неговата компания софтуер, който е още една стъпка към една възможно най-сигурна и надеждна авиация.

Kaк и кога възниква идеята за този софтуер? Идеята се роди постепенно преди около 5 – 6 години, като не е спонтанно хрумване, а поредица от малки идеи, които впоследствие се превърнаха в ACSIS.

Как започна разработката? В самото начало бях сам и веднага след като завърших архитектурата на продукта, в отбора влезе и сегашният главен разработчик на софтуера Димитър Пасков. Това е един талант, който допринесе изключително за това, което ACSIS представлява днес. Постепенно тимът се разрастна, като след сключеното ни партньорство с немска компания, вече възлизаме на около 40 души екип.

Софтуерът се разработва
от около 40 души екип
Светослав Петров говори за авиацията © Светослав Петров

С какво АCSIS е по-различен и надежден софтуер от останалите програми, които се борят с подобна проблематика? Нашата разработка се бори с няколко проблематики едновременно. Тези различни полета от поддръжката на самолетите бяха доскоро разглеждани поотделно.

Това, което ние направихме, е да ги обединим и приложим иновативен подход към анализа на техническите проблеми. Всичко това под формата на софтуер прави един продукт от нов тип, какъвто не е наличен на авиационния пазар.

Подобни донякъде продукти ползват изключително по-елементарни алгоритми от нашите и това е съществената разлика. Както и на мен самия ми признаха след една моя лекция пред авиокомпании наскоро, начинът, по който ние се грижим за сигурността и надежността при поддръжката на самолетите, е доста по-напреднал от всичко онова, което се е правило до момента.

Самолетен полет до Япония © Светослав Петров
Български софтуер борещ се със самолетни катасрофи © Светослав Петров

В авиацията мисълта за сигурността е на първо място.

Виж повече за софтуера ACSIS

Ще бъде ли използван в близкото бъдеще този софтуер в българската авиация и от какви фактори зависи? Това е въпрос, на който трябва да отговори българската авиация. Ние бихме се радвали това да стане факт, а факторите както винаги са много и сложни. Като най-важен от тях бих откроил промяната на мисленето за поддръжка на летателни апарати, както и способността да се види и разбере преимуществото на продукта ни.

Kaкво е нивото на българската и немската авиация и има ли значителни разлики относно сигурността? Аз съм значително по-добре запознат с немската авиация. За българската имам предимно наблюдения, но те са достатъчни, за да смятам, че съществени разлики няма. В нашата индустрия като цяло мисълта за сигурността е на първо място, без значение за коя държава говорим.

Възможно ли е да бъде модифициран ACSIS и използван за други превозни средства като влакове и кораби в бъдеще? Да. Разбира се. Условие за това е да има флота от определен тип машини. Дали това ще са самолети или влакове, е без значение. Разбира се, на нас ни липсват към момента познания за друг вид превозни средства, но ако тръгнем в посока извън авиацията, ще се сдобием с необходимите специалисти.

Български разработчик на софтуер © Светослав Петров

Kaк и какви данни събирате, за да може да предвидите отказ в системата? Въпросът е добър. Ние събираме техническите доклади от пилотите и наземния персонал заедно с компютърно генерираните проблеми, които биват засичани от самолетните датчици. Всичко това смесваме с данни за експлоатацията на машините, както и с техническите закъснения, които биват предизвиквани от проблеми със самолетните системи.

Разработката може да спести чакане на летището поради забавен полет? Kaк става това? Именно, както споменах преди малко, на базата на събраната информация нашите секретни алгоритми са способни да предвидят вероятността една машина да не успее да излети поради определен технически проблем. Това ни дава възможност да я поправим предварително и така да спестим чакането на пасажерите или поне да го съкратим максимално.

Oправдан ли е страхът на хората, когато самолетът закъснява по технически причини? Не. И сега ще издам тайна. Тези машини са толкова сложни и летят толкова много и често, а и биват експлоатирани с десетилетия, така че те почти винаги имат някакъв проблем на борда. Добрата новина е, че самолетите разполагат с по няколко системи от един и същ вид (за разлика от автомобилите ни). По този начин те могат да летят при отказ на някоя от тези системи или компоненти, просто защото втората, третата и т.н. системи поемат работата на отказалата. Така че, категорично не. Не трябва да ни е страх. Вас страх ли ви е, ако единият цилиндър на колата ви не се възпламенява поради повредена свещ? Ето, това също е технически проблем, който се отстранява елементарно.

България е една страна,
в която процентно успехът
е по-често срещан,
отколкото в Германия

Какви са бъдещите планове за ACSIS? Виждаме бъдещето на продукта си не само като софтуер, а като цялостна услуга. Плановете ни включват откриване на дистанционен център за контрол на самолетните системи в България. Можете да си представите контролен център като на електроцентрала например, от който инженери следят и анализират технически данни от флоти от цял свят и дистанционно предупреждават авиокомпаниите за задаващи се проблеми.

Kолко е важна амбицията за осъществяването на една мечта? Амбицията, мисля, е почти всичко. Има ли я човек, нещата няма как да не станат. Мечтите не се сбъдват само ако изгубим амбицията.

Има ли бъдеще в България за успели млади хора и какви са предимствата на родината ни пред Германия? Разбира се, че има. Държавата може да е фактор за някои неща, но останалото зависи от нас. Предимствата са много. Като цяло България е една страна, в която успехът е по-често срещан, ако говорим процентно, отколкото в Германия според мен. Германия е държава, знаем, в която гигантската част от населението е впрегнато в няколко огромни концерна, и за тези хора успехът е нещо различно, отколкото за нас българите. Условията за правене на бизнес, въпреки всичко, което се изговаря в медиите според мен, са значително по-добри в България, отколкото в една страна с големи данъци, такси и редица условия, които дори не съществуват у нас. Моята фирма е българска. Не немска.

Научи повече за Светослав Петров в Linkedin

Лого на списание