Габрово Забележителности
харесвам страницата

Изкуството на Христо Гелов търси нови хоризонти за пряко въздействие върху хората

Интервю с Христо Гелов

Христо Гелов e eдин обикновен човек, с автодисциплина и отговорност към всичко онова, с което се занимава. Визуален артист, установен от 26 години в Мадрид. Неговите търсения се развиват както в публичното пространство, така и в новите медии като видео арт, видео-мапинг, нет арт, интерактивни инсталации и какво ли не.

Вашето изкуство провокира въображението. Кои са основните принципи в творчеството ви? Те са същите, както винаги е било. Просто изразните средства са други и необичайни. Винаги трябва да има лично послание към „всички други”. Диалогът, който предлагам на всички, е общочовешки – да преодолява граници, етнически и националистически символи. Да спомогне за обединяване на човечествотото в търсене на духовните си ценности, с които да се идентифицира във всеки един исторически момент. Tворчеството на визуалния артист би трябвало да бъде „прочетено” без превод, интуитивно и директно. Да покаже и възпроизведе невидими и непознати досега усещания и асоциации, които да възбудят емоционални преживявания в нас, хората.

Tворчеството би
трябвало да бъде
„прочетено” без превод
Христо Гелов © Христо Гелов
Опишете съвременното изкуство през вашите очи. Изкуството днес губи традиционната си трансценденталност и търси нови и временни форми за творческо послание.

То се случва! То е тенденция! То е състояние!

В крак е със социалните промени, където всеки ден трябва нещо ново да се случи, нещо старо да се преодолее и после да се забрави. И така постоянно. Страхът от отегчение е „непоносим”. Изкуството търси нови хоризонти за спонтанно и пряко въздействие върху хората и отдавна е напуснало галериите и музеите или рядко ги посещава. Има много примери: инсталациите на Христо Явашев-Кристо, Аниш Капур, Ай Уейуей, даже дори и Джеф Кунс.
Цветни пешеходни пътеки в Мадрид Funnycross / Снимка © Rafael Pérez Martínez
Христо Гелов арт инсталация Funnycross / Снимка © Rafael Pérez Martínez
Пешеходна пътека като изкуство Funnycross / Снимка © Rafael Pérez Martínez
Графичен дизайн на лого © Христо Гелов
Оранжеви пояси арт инсталация Арт инсталация „Оранжеви пояси“ © Христо Гелов

Бих казал, че не търся медийния интерес, той идва или не идва. От моя опит знам, че социалният дебат е важен.

Виж повече за Христо Гелов

Много често се случва един творец първо да бъде признат в чужбина и чак след това в България. Защо не се обръща достатъчно внимание на българските творци у нас? В моя случай тази теза не е валидна, тъй като професионалната ми реализация е в Испания, където живея и работя от 26 години. Проявите ми в България са много рядки.

А случаите, в които се случва, предполагам са плод на нашата форма на самоопределение. Всяка една нация има своите специфични характеристики, които трудно може да игнорира.

Изберете един от вашите проекти и опишете процеса от идеята до реализацията му. Процесът почти винаги е дълъг и това е полезно, защото в този период от време идеята трябва да оцелее. От друга страна, моментът на материализиране на идеята в много случаи е много кратък. И това бих казал е една от характеристиките на моите проекти. Един пример: инсталацията „The House of Water“ в Самоков съществува 7 дни, а идеята за нея се бистри 4 месеца.

Водна къща в Самоков Арт инсталация „Водната къща“ © Христо Гелов

Как финансирате творчеството си? За съжаление, все още не съм успял напълно да финансирам всичките си проекти:) Някои от тях ги финансирам сам, други имат нужда от финансиране.

Кое ви стимулира да продължавате да създавате нови творби? Новите медии и технологии, които ни предоставя съвременният и дигиталният свят, са едни от стимулите. Опитът ми в сферата на мултимедията и телевизията ми помогнаха да усвоя нови похвати и наративност за визуална комуникация. Сега е много лесно да се визуализира една идея, преди тя да бъде реализирана в материал. Възможностите, които това улеснение дава на един творец, увеличават неговия капацитет и поле за действие.

Научи повече за Христо Гелов във Facebook и Behance

Лого на списание