Димитър Кузманов Тенис
бг книга 2017
харесвам страницата

Позитивните български новини от последния месец

Месечен обзор на добрите новини от България

От Диян Русев


Сподели във Facebook

Винени столици по света – Пловдив, България

Един от най-старите градове в Европа – Пловдив, е вторият по-големина град в България. Също така заема и престижната втора позиция в световната класация за винен  туризъм, която е подготвена от американското списание за вино Wine Enthusiast. През 2016 световният винен форум Concours Mondial de Bruxelles се проведе в Пловдив, а членове на журито бяха еножурналистите Майк Де Симон и Джеф Дженсън. Те съставят списъка с класацията и поставят оценки на различните видове вино.  Ето и самата класация:

1. Кафаяте, Аржентина

2. Тракийска низина, България

3. Канарски острови, Испания

4. Марлбороу, Нова Зеландия

5. Прованс, Франция

6. Лондон, Великобритания

7. Калистога, Напа вали – Калифорния, САЩ

8. Сицилия, Италия

9. Рейнгау, Германия

10. Хууд ривър, САЩ

Българската виноиндустрия има удоволствието да се развива благоприятно благодарение на климата на Балканите. С други думи, повече от 200 слънчеви дни през година и умереноконтиненталният климат са ясна предпоставка за добра продукция с отлични качества сред родните сортове грозде. Разнообразието на почви също допринася за безупречен вкус  на вината – плодов, плътен, наситен и богат на танин вкус, ясно изразен плодов характер.

Родното винопроизводство се разпростира на повече от 60 000 хектара земя, която е ситуирана главно в два региона – Дунавската равнина и Тракийската низина.

Характерните сортове грозде за Тракийската низина са повече от червените сортове грозде – Мавруд, Мерло, Червен мискет, Памид, Каберне Совиньон, Сира, Гъмза и други.

Facebook група

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

 

novini-yanuari-2017-02
Снимка: Диян Русев

Световен рекорд на Богоявление

Добре известният на всички плувец Петър Стойчев, постави нов световен рекорд на състезанието по плуване в открити води в Бургхаузен, Германия. Стойчев успя да прекоси трасето от 1000 метра за 12 минути и 15 секунди и с това си представяне постави нов световен рекорд. Тежките условия и температура на водат от 2 градуса, не са попречили на Петър, отново да покаже силният български дух и издръжливост. Плюс зимното плуване в Тюмен, Русия, това е втора титла за нашия сънародник.

За силата и мотивацията Стойчев обясни накратко пред Uspelite.bg, че е имал огромно желание да чуе българския химн по време на награждаването и това го е окрилило, въпреки суровите условия .

Както знаем Петър Стойчев е български плувец с безброй титли. Някои от по – значимите негови победи са:

-2016 г. Тюмен – Световно зимно първенство 400 м свободен стил – класиран на 1-во място

-2011 г. Шанхай – Световен шампион по плуване в открити води 25 км

-2009 г. Световната купа на FINA по плуване в открити води

-2007 г. Ла Манш – Световен рекорд – за пръв път в света протокът е преплуван за време под 7 часа

– Носител на Световната купа по плувен маратон  11 поредни години от 2001 до 2011 г.

– 2005 г. Монреал – плувен маратон 25 км, класиран на 3-то място

-2005 г.  Монреал – плувен маратон 10 км, класиран на 3-то място

-2003 г. Барселона – плувен маратон 25 км, класиран на 3-то място

Така един българин представя родината ни по света. Така Петър Стойчев е пример за подражание и повод за гордост за всеки един от нас. Нека да му пожелаем още много успехи в спортната му кариера и да му благодарим за положените усилия през годините.

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Международен кукерски фестивал в Разлог

В град Разлог се проведе, традиционният VII-ми Международен кукерски фестивал 2017 година. Хиляди карнавални фигури се събраха на фестивала в града. Над 15 станчинарски групи, като няколко групи са били от Макадения. От 1996 г. Разлог е член на Федерацията на Европейските карнавални градове. Станчинарските групи се подготвят цяла година за фестивала. Там участниците представят различни Български обичаи – водопой на животните преди оран, засяване на жито.

Кукерите, наричани още чауши , бабугери или старци танцуват с маски на главите, чанове на пояса и кожуси, изработени от овчи и кози кожи, които са с козината навън. Те плашат злите сили и гонят студа, чрез магически танци. Извършват и символични действия за плодородие през идната година, като оране и сеитба. Този обичай се изпълнява само от мъже, предимно ергени. Всяка кукерска група има свой водач. Само водачът е женен, за да покаже, че е стопанин с установено социално положение.

Кукерството е своебразно отпразнуване на отминаването на зимата и настъпване на лятното плодородие. Всички участници обхождат първо домовете на хората, с пожелание за здраве, благоденствие и плодородие, където танцуват и изпълняват комични сцени. Те танцуват със страшни маски на лицата, за да прогонят завинаги злите духове. Маските са дървени, с налепени по тях различни конци , плат и различни елементи. Те целят да направят маските по-грозни и страшни. Някои маски са с две лица. От едната страна добро и красиво лице, а от другата грозно и зло лице. Символиката е да се пресъздаде доброто и лошото, които съпътстват всеки от нас в ежедневието.

Този древен обичай е белег за разнообразния и богат фолклор, който е съхранен и продължава да се развива благодарение на всички участници във фестивала.

Facebook група
Аз съм българка проект
Снимки от Радослав Първанов

„Аз съм Българка“ на Радослав Първанов

„Аз съм Българка“ е един вълнуващ проект на младия фотограф Радослав Първанов. Той завършва фотография в Германия, но се завръща да се развива в България.

Воден от голямата си любов към родината и фотографията създава проект в който участват 25 момичета, облечени в народни носии. Те са заснети на значими по красота и богати на история места, като: Мелник, Рупите, Стария Пловдив, Жеравна, Арбанаси, двореца в Балчик, Царевец, Соколски манастир и др. Между моделите, които са на различна възраст има и няколко деца, които са показател за връзката между майка и дъщеря.

Чрез този проект Радослав преоткрива красотите на България. Много пропътувани километри, дълги часове неуморен труд, който дава резултат. Снимките на Радослав се появяват на кориците на National Geographic и The Economist. The Economist се свързват с младия фотограф с предложение да сподели опита си, а National Geographic правят конкурс, който Радо печели. Избира снимка от розобер в Казанлък заедно с други културно-исторически места от България.

В интервю за Uspelite.bg , Радо споделя за решението си да се завърне в родината, след като приключва образованието си в чужбина и казва:

За мен България е всичко! България е майка, която не може да измести собствената, но тя е майка на духа, който живее във всеки от нас. Затова предпочетох България! Избрах да остана и да дам на родината си всичко, на което съм способен, защото я обичам истински.

Всички ние има какво да научим от този млад творец, който воден от искрената си любов към родината и към работата създава частичка история и вдъхновява други, които ще го последват.

И нека си припомним думите на Вазов от стихотворението „Аз мога“:

Не най-силният, нито най-бързият

обезателно грабват залога,

но човекът, който печели играта,

е тоз,  КОЙТО МИСЛИ „A3 МОГА“

Сляпата Вайша анимационен филм за оскар

  Български късометражен филм сред номинираните за Оскар

Създателят на късометражния филм „Сляпата Вайша“, Теодор Ушев е номиниран за Оскар.

Филмът е базиран на разказ на Георги Господинов. Разказът е история за живота на едно момиче- Вайша, която с лявото си око вижда в миналото , а с дясното в бъдещето. И въпреки, че виждала с двете си очи тя била сляпа за настоящето.  Интересната история за Вайша разказва за живота и и за нейните радости и тревоги.

Теодор Ушев е български аниматор, който и преди е бил близо до номинациите, но сега е номинацията е факт. Той живее и твори в Канада. Също така работи в Националния филмов борд на Канада.

Премиерата, на филма за Вайша, се състоя на конкурса Берлинале. След Берлинале филмът печели още няколко награди, сред които Сребърен пегас от фестивала Аниматор в град Познан, фестивалът за анимация в Чикаго.

Конкуренти на Сляпата Вайша са късоментражните анимации: „Borrowed time“, „Pearl“, „Piper“, „Pearl Cider and Cigarette“.

Вижте трейлъра на филма „Сляпата Вайша“

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание