бг книга 2017
харесвам страницата

Позитивните български новини от последния месец

Месечен обзор на добрите новини от България

От Диян Русев


Сподели във Facebook

Винени столици по света – Пловдив, България

Един от най-старите градове в Европа – Пловдив, е вторият по-големина град в България. Също така заема и престижната втора позиция в световната класация за винен  туризъм, която е подготвена от американското списание за вино Wine Enthusiast. През 2016 световният винен форум Concours Mondial de Bruxelles се проведе в Пловдив, а членове на журито бяха еножурналистите Майк Де Симон и Джеф Дженсън. Те съставят списъка с класацията и поставят оценки на различните видове вино.  Ето и самата класация:

1. Кафаяте, Аржентина

2. Тракийска низина, България

3. Канарски острови, Испания

4. Марлбороу, Нова Зеландия

5. Прованс, Франция

6. Лондон, Великобритания

7. Калистога, Напа вали – Калифорния, САЩ

8. Сицилия, Италия

9. Рейнгау, Германия

10. Хууд ривър, САЩ

Българската виноиндустрия има удоволствието да се развива благоприятно благодарение на климата на Балканите. С други думи, повече от 200 слънчеви дни през година и умереноконтиненталният климат са ясна предпоставка за добра продукция с отлични качества сред родните сортове грозде. Разнообразието на почви също допринася за безупречен вкус  на вината – плодов, плътен, наситен и богат на танин вкус, ясно изразен плодов характер.

Родното винопроизводство се разпростира на повече от 60 000 хектара земя, която е ситуирана главно в два региона – Дунавската равнина и Тракийската низина.

Характерните сортове грозде за Тракийската низина са повече от червените сортове грозде – Мавруд, Мерло, Червен мискет, Памид, Каберне Совиньон, Сира, Гъмза и други.

Facebook група

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

 

novini-yanuari-2017-02
Снимка: Диян Русев

Световен рекорд на Богоявление

Добре известният на всички плувец Петър Стойчев, постави нов световен рекорд на състезанието по плуване в открити води в Бургхаузен, Германия. Стойчев успя да прекоси трасето от 1000 метра за 12 минути и 15 секунди и с това си представяне постави нов световен рекорд. Тежките условия и температура на водат от 2 градуса, не са попречили на Петър, отново да покаже силният български дух и издръжливост. Плюс зимното плуване в Тюмен, Русия, това е втора титла за нашия сънародник.

За силата и мотивацията Стойчев обясни накратко пред Uspelite.bg, че е имал огромно желание да чуе българския химн по време на награждаването и това го е окрилило, въпреки суровите условия .

Както знаем Петър Стойчев е български плувец с безброй титли. Някои от по – значимите негови победи са:

-2016 г. Тюмен – Световно зимно първенство 400 м свободен стил – класиран на 1-во място

-2011 г. Шанхай – Световен шампион по плуване в открити води 25 км

-2009 г. Световната купа на FINA по плуване в открити води

-2007 г. Ла Манш – Световен рекорд – за пръв път в света протокът е преплуван за време под 7 часа

– Носител на Световната купа по плувен маратон  11 поредни години от 2001 до 2011 г.

– 2005 г. Монреал – плувен маратон 25 км, класиран на 3-то място

-2005 г.  Монреал – плувен маратон 10 км, класиран на 3-то място

-2003 г. Барселона – плувен маратон 25 км, класиран на 3-то място

Така един българин представя родината ни по света. Така Петър Стойчев е пример за подражание и повод за гордост за всеки един от нас. Нека да му пожелаем още много успехи в спортната му кариера и да му благодарим за положените усилия през годините.

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Международен кукерски фестивал в Разлог

В град Разлог се проведе, традиционният VII-ми Международен кукерски фестивал 2017 година. Хиляди карнавални фигури се събраха на фестивала в града. Над 15 станчинарски групи, като няколко групи са били от Макадения. От 1996 г. Разлог е член на Федерацията на Европейските карнавални градове. Станчинарските групи се подготвят цяла година за фестивала. Там участниците представят различни Български обичаи – водопой на животните преди оран, засяване на жито.

Кукерите, наричани още чауши , бабугери или старци танцуват с маски на главите, чанове на пояса и кожуси, изработени от овчи и кози кожи, които са с козината навън. Те плашат злите сили и гонят студа, чрез магически танци. Извършват и символични действия за плодородие през идната година, като оране и сеитба. Този обичай се изпълнява само от мъже, предимно ергени. Всяка кукерска група има свой водач. Само водачът е женен, за да покаже, че е стопанин с установено социално положение.

Кукерството е своебразно отпразнуване на отминаването на зимата и настъпване на лятното плодородие. Всички участници обхождат първо домовете на хората, с пожелание за здраве, благоденствие и плодородие, където танцуват и изпълняват комични сцени. Те танцуват със страшни маски на лицата, за да прогонят завинаги злите духове. Маските са дървени, с налепени по тях различни конци , плат и различни елементи. Те целят да направят маските по-грозни и страшни. Някои маски са с две лица. От едната страна добро и красиво лице, а от другата грозно и зло лице. Символиката е да се пресъздаде доброто и лошото, които съпътстват всеки от нас в ежедневието.

Този древен обичай е белег за разнообразния и богат фолклор, който е съхранен и продължава да се развива благодарение на всички участници във фестивала.

Facebook група
Аз съм българка проект
Снимки от Радослав Първанов

„Аз съм Българка“ на Радослав Първанов

„Аз съм Българка“ е един вълнуващ проект на младия фотограф Радослав Първанов. Той завършва фотография в Германия, но се завръща да се развива в България.

Воден от голямата си любов към родината и фотографията създава проект в който участват 25 момичета, облечени в народни носии. Те са заснети на значими по красота и богати на история места, като: Мелник, Рупите, Стария Пловдив, Жеравна, Арбанаси, двореца в Балчик, Царевец, Соколски манастир и др. Между моделите, които са на различна възраст има и няколко деца, които са показател за връзката между майка и дъщеря.

Чрез този проект Радослав преоткрива красотите на България. Много пропътувани километри, дълги часове неуморен труд, който дава резултат. Снимките на Радослав се появяват на кориците на National Geographic и The Economist. The Economist се свързват с младия фотограф с предложение да сподели опита си, а National Geographic правят конкурс, който Радо печели. Избира снимка от розобер в Казанлък заедно с други културно-исторически места от България.

В интервю за Uspelite.bg , Радо споделя за решението си да се завърне в родината, след като приключва образованието си в чужбина и казва:

За мен България е всичко! България е майка, която не може да измести собствената, но тя е майка на духа, който живее във всеки от нас. Затова предпочетох България! Избрах да остана и да дам на родината си всичко, на което съм способен, защото я обичам истински.

Всички ние има какво да научим от този млад творец, който воден от искрената си любов към родината и към работата създава частичка история и вдъхновява други, които ще го последват.

И нека си припомним думите на Вазов от стихотворението „Аз мога“:

Не най-силният, нито най-бързият

обезателно грабват залога,

но човекът, който печели играта,

е тоз,  КОЙТО МИСЛИ „A3 МОГА“

Сляпата Вайша анимационен филм за оскар

  Български късометражен филм сред номинираните за Оскар

Създателят на късометражния филм „Сляпата Вайша“, Теодор Ушев е номиниран за Оскар.

Филмът е базиран на разказ на Георги Господинов. Разказът е история за живота на едно момиче- Вайша, която с лявото си око вижда в миналото , а с дясното в бъдещето. И въпреки, че виждала с двете си очи тя била сляпа за настоящето.  Интересната история за Вайша разказва за живота и и за нейните радости и тревоги.

Теодор Ушев е български аниматор, който и преди е бил близо до номинациите, но сега е номинацията е факт. Той живее и твори в Канада. Също така работи в Националния филмов борд на Канада.

Премиерата, на филма за Вайша, се състоя на конкурса Берлинале. След Берлинале филмът печели още няколко награди, сред които Сребърен пегас от фестивала Аниматор в град Познан, фестивалът за анимация в Чикаго.

Конкуренти на Сляпата Вайша са късоментражните анимации: „Borrowed time“, „Pearl“, „Piper“, „Pearl Cider and Cigarette“.

Вижте трейлъра на филма „Сляпата Вайша“

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание