Тракийска низина, България
Медуза в черно море
харесвам страницата

Хамалогика - читалището с хамака

Интервю с Росен Славов (част 2)

От Мая Цанева

Снимки: личен архив
Първа част


Сподели във Facebook

Как и с какво привличате доброволци и партньори? Защо социалните проекти стават все по-популярна възможност за създаване на общности и нематериални блага?Привличаме доброволци и партньори най-вече с това, че сме нови и различни. След всяко едно събитие ни заговарят хора, кото искат да помагат на читалището. Желанието ни да разширяваме нашата общност и да обединяваме хора с подобни интереси вече е факт и този процес се случва естествено, от само себе си.

Социалните проекти са един от най-приятните начини да влияеш на живота на хората.

Те са ново явление, тъй като в миналото тази свобода на изразяване е липсвала. Обединенията от хора са били най-вече на професионален принцип, май само читалищата са имали подобни функции.

Липсата на достъп до разнообразна култура, изкуство, образование и среда на общуване води до формирането на много нови организации, които се наемат с нелеката задача да направят по-разнообразен живота на своите съграждани. Учениците и младите хора имат много важна роля в този процес, тъй като те са носителите на новия начин на мислене и възприятие. И в този смисъл социалните проекти са нещо съвсем естествено – те дават възможност на всеки да участва в подобряването на средата на живот на останалите.

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Хамалогика проект напук на действителността ли е или е благодарение на нея?Избирам позитивния отговор! Благодарение на действителността около нас сме това, което сме. Мотивацията ни за промяна не е в посока разрушаване на сегашното положение, а в създаване на нови модели, общности, идеи, които да генерират креативна мисъл за въпросната промяна. Ние сме тук, за да допълваме, не да заместваме.

Каква е твоята мечта за Хамалогика?Мечтата ми за Хамалогика? Да продължава да съществува 100 години след мен, да обединява хора от целия свят, да помага на всеки, който има нужда от промяна, с две думи Хамалогика на три планети☺.

Ако днес стартирахте Хамалогика, какво щеше да промениш и какво би повторил?Единственото нещо, което бих променил, е наличието на собствено място. Бих искал да имахме наше такова още през 2012 г… Иначе останалото е история и опит, не бих пипал там.

„И ний вървим, вървим, вървим, вървим нататък, и няма край, и няма край нашир и длъж!“

Facebook група

Хареса ли ти тази статия?

50 от най-добрите ни интервюта ще намериш в книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи".

Виж повече

Лого на списание