Група Остава - Свилен Ноев, Георги Георгиев и Шоколад
Начало Меню
Сподели с Facebook
Play current video

Група Остава

българска алтернативна рок група

Българската алтернативна банда Остава е сформирана през 1991 г. от студентите Георги Георгиев (вокал и китара), Боян Петков (бас), Драгомир Димитров (барабани). Вокалът Свилен Ноев се присъединява през 1995 г. Групата започва да свири песни, написани и изпяти главно от Ноев. Въпреки това, Георгиев е главен вокал на няколко песни. Барабанистът Даниел Петров заменя Драгомир Димитров през 1999 г., като по този начин се формира състава за първия албум на групата.

“Пинг-понг” (2000 г.) е първия дългосвирещ албум на “Остава”. Албумът редува меланхолични балади и изпълнения с китара. Остава бързо набира популярност, особено след като “Ще дойдеш ли с мен?” печели наградата на телевизия ММ за “Най-добра рок-алтернативна песен на 2000 година”. Вторият сингъл от албума излиза през 2001 г. и се казва “Мъничко човече” и печели наградата на телевизия ММ за “Най-добра рок-алтернативна песен на 2001 година”. По това време група Остава имат концерти в различни места в София и цяла България.

“Любов по време на война” е може би най-значимия албум на “Остава”. Албумът показва по-нататъшното развитие на стила им и съвместната работа на текстописеца Ноев и китариста Георгиев. Надарения мулти-инструменталист Михайл Шишков се присъединява към групата, добавяйки зрелост и завършеност на звука им. Албумът е много добре приет и установява група Остава като една от най-видните български инди-рок бадни. Верни фенове следят изявите им из цяла България.

През 2003 г. се сменя отново състава. Барабанистът Даниел Петров напуска “Остава” и България. Заменен е от Владимир Василев, познат от групите “Анимационерите” и “Cigaretta”. С него групата продължава записването третия си студиен албум. Петров се връща година и половина по-късно. Албумът “Mono” е издаден през декември 2004 г. Както Ноев го описва, звукът на албума е “далеч от меланхолия, с която обикновенно е свързана “Остава”. В действителност, “Mono” разполага с няколко закачливите софт-рок парчета, смътно наподобяващи суровия екзистенциализъм на по-ранните произведения. От албума е сингъла “Шоколад”, който се задържа шест седмици на първо място в Топ 100 на България, печели наградата на телевизия ММ за “Най-добра рок-алтернативна песен” за 2004 г. и на БГ Радио за “БГ песен за 2005 г.”.

Следват албумите “Rock & roll song designers?” (2008 г.), “Океан” (2015 г.) и “The Best of Ostava (Live)” (2016 г.)
група Остава © Бистра Николова

Група “Остава” във FacebookЛого на списание