10 подкаста на български за мотивация и вдъхновение
Начало Меню
Сподели с Facebook

10 подкаста на български за мотивация и вдъхновение

Нека започнем с това, какво е подкаст

От Иван Белчев

Снимки: Jessica Lewis - Pexels


Сподели във Facebook

На кратко и за по-добро разбиране: Подкаст е периодично радио предаване в Интернет, което може да бъде на запис или да се излъчва на живо. Подкастът има най-често водещ, които е и главната действаща сила на предаването. Форматът е разнообразен – музика, интервюта, монолог, разговор, изпълнения на живо и др. Записите се правят в професионални студия, в домашни условия и на вън. От дотук написаното разбирате, че подкастът дава свобода да се създава аудио съдържание без да е необходима скъпа техника и екип – в общи линии е нужно един ентусиаст, един смартфон и платформа, където да се качи готовия файл. В последно време се говори и за видео-подкаст, което е същото, но се добавя и видео.

В България термина навлиза с голяма сила в последните години и се появяват множество родни предавания. Най-честия формат е разговор с гост, монолог и отговори на въпроси. Най-големите платформи за България са Facebook, YouTube и SoundCloud. Първите 2 са за видео-подкаст, докато последната е само за аудио. Разбира се, всеки публикува навсякъде, така че можете да намерите едно и също съдържание във всички платформи. 

Следва списък с 10 подкаста на български за мотивация и вдъхновение:

1. Свръхчовекът с Георги Ненов

2. Юли Тонкин

3. Говори ѝнтернет

4. Амбиция Подкаст

5. „40 до 40“ на Дарик Радио

6. Тангра Мега Рок

7. ShuffleShow

8. Binar

9 . Centrofuga

10. DJMarten

Обичам да слушам тези podcast-ове.

Даже веднъж учатвах в едно от тях. Слушайте епизода на Свръхчовекът с гост Иван Белчев

Надявам се да има развитие на тази сцена в България. Да има повече водещи – жени, защото като цяло, дори в световен мащаб, този бранш се движи от мъже.

 

Хареса ли ти тази статия от списание "Амбиция"?

Всяка седмица добавяме ново съдържание и ще се радваме нашето послание да достигне до повече хора. Целта ни е да мотивираме и вдъхновим нашите читатели чрез интервюта на българи от цял свят.

Това, което можеш да направиш, е да споделиш тази публикация с твоите приятели.

Ако решиш да ни подрепиш финансово, ти предлагаме да купиш книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи", където сме събрали петдесет от най-добрите ни събеседници.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Лого на списание