Начало Меню
Сподели с Facebook

10 подкаста на български за мотивация и вдъхновение

Нека започнем с това, какво е подкаст

От Иван Белчев

Снимки: Jessica Lewis - Pexels


Сподели във Facebook

На кратко и за по-добро разбиране: Подкаст е периодично радио предаване в Интернет, което може да бъде на запис или да се излъчва на живо. Подкастът има най-често водещ, които е и главната действаща сила на предаването. Форматът е разнообразен – музика, интервюта, монолог, разговор, изпълнения на живо и др. Записите се правят в професионални студия, в домашни условия и на вън. От дотук написаното разбирате, че подкастът дава свобода да се създава аудио съдържание без да е необходима скъпа техника и екип – в общи линии е нужно един ентусиаст, един смартфон и платформа, където да се качи готовия файл. В последно време се говори и за видео-подкаст, което е същото, но се добавя и видео.

В България термина навлиза с голяма сила в последните години и се появяват множество родни предавания. Най-честия формат е разговор с гост, монолог и отговори на въпроси. Най-големите платформи за България са Facebook, YouTube и SoundCloud. Първите 2 са за видео-подкаст, докато последната е само за аудио. Разбира се, всеки публикува навсякъде, така че можете да намерите едно и също съдържание във всички платформи. 

Следва списък с 10 подкаста на български за мотивация и вдъхновение:

1. Свръхчовекът с Георги Ненов

2. Юли Тонкин

3. Говори ѝнтернет

4. Амбиция Подкаст

5. „40 до 40“ на Дарик Радио

6. Тангра Мега Рок

7. ShuffleShow

8. Binar

9 . Centrofuga

10. DJMarten

Обичам да слушам тези podcast-ове.

Даже веднъж учатвах в едно от тях. Слушайте епизода на Свръхчовекът с гост Иван Белчев

Надявам се да има развитие на тази сцена в България. Да има повече водещи – жени, защото като цяло, дори в световен мащаб, този бранш се движи от мъже.

 

Хареса ли ти тази статия от списание "Амбиция"?

Целта ни е да те мотивираме и вдъхновим чрез интервюта на българи от цял свят.

Ако решиш да ни подрепиш финансово, ти предлагаме да купиш книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи", където сме събрали петдесет от най-добрите ни събеседници.

Повече за книгата

Лого на списание