Песен Рилски Езера
харесвам страницата
Play current video

Успехът има различни измерения

Интервю в радио 105.6 Новините

От Христо Стоев

Видео: 105.6 Новините сега
Авторските права са на радио 105.6 Новините сега


Сподели във Facebook

Евелина Павлова: Здравейте, аз съм Евелина Павлова и днес ще ви разкажа за една книга, която има почти едновременна премиера в София, Русе, Мюнхен и Лондон. Защо? В книгата са включени истории на българи от цял свят в различни свери на дейност и с различни разбирания за успеха. Иноватори, спортисти, музиканти, художници, майки, бизнесмени, фотографи, бохеми пътешественици. Тези истории са разписани от десет автора, които също живеят на различни места в света. Един от авторите на книгата е при мен в студиото – Мая Цанева.

Мая Цанева: Аз имам интерес, всъщност не към успелите българи, а към вдъхновяващите хора. Това, че те са станали успели, тъй като успеха има различни измерения – той не винаги е пари или материално богатство, това си е чист късмет. Удовлетвореността от това, което правиш и вътрешното вдъхновение, което ти носи работата ти, каузата ти, са много по-важни.

Евелина Павлова: А кои са хората, с които теб те срещна животът и за които ти се прииска да пишеш в книга?

Мая Цанева: Едната от моите събеседнички е една дама, която е българка, но живее от много време в Германия. Казва се Валентина Щайн. Тя прави първите персонализирани детски книжки. Тоест, в моя случай – Митко се бори с дракона. Което е много вдъхновяващо за децата, защото по този начин те се идентифицират с определени герои и решават сами проблеми, които биха могли да им възникнат през живота им. Мога да спомена за създателите на една българска боя, с която може да се пише върху стени. Те са едни много прекрасни млади хора, които са тръгнали от нищото и са създали продукт, който в момента се продава в целия свят.

Евелина Павлова: Мислиш ли, че има глад за такива истории? Мислиш ли, че имаме необходимост да чуваме такива истории, да четем такива истории?

Мая Цанева: Според мен има глад за такива истории, но за истории. Това, срещу  което аз съм против – е да се дават рецепти за успех. Това е нещо, което всеки сам намира – своята рецепта. Но, когато има история, в която ти може да се идентифицираш и да решиш, че ти си Иван, или ти си Елена, или  ти си Таня и че ти можеш да направиш нещо подобно и да тръгнеш по подобен път или да извлечеш от тази история най-доброто за себе си, това е нещо, което е полезно.

Има една дама, която ръководи голяма фирма в Китай, в Япония, в Лондон, в Германия, от Русе има хора, от София, естествено, Стара Загора. Дори в момента не мога да ги изброя всички. Това е една много еклектична смесица от всякакви истории. Малко наподобява, ако си спомняте, има една сцена в „Наистина любов“, когато всички се срещат на летището и разбираш колко е шарен света и как успехът те дебне отвсякъде.

Евелина Павлова: Петдесет и шест вдъхновяващи истории на успели българи, събрани в един сборник. Книгата вече е факт и аз я държа в ръцете си.

 

Хареса ли ти тази статия от списание "Амбиция"?

Целта ни е да те мотивираме и вдъхновим чрез интервюта на българи от цял свят.

Ако решиш да ни подрепиш финансово, ти предлагаме да купиш книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи", където сме събрали петдесет от най-добрите ни събеседници.

Повече за книгата

Лого на списание