Позитивните новини от България
избори в чужбина 2017
Монаси в манастир в Тайланд
харесвам страницата

Плюсове и минуси на живота в чужбина

Интервю с Атанас Ангелов от Дания

От Диян Русев

Снимки: личен архив


Сподели във Facebook

Каква е гледната точка на наш сънародник, който успешно се е преборил с различията на скандинавците. Той работи и живее в Дания. Той е реалист, който здраво е стъпил на земята. В търсене на най-доброто за себе си и за хората, които обича, той се е приспособил към различната народопсихология. Той е изтърпял лишенията на трудното начало и вече е създал за себе си една нова реалност, в която се събужда всеки ден. Представям ви Атанас Ангелов, родом от Димитровград, който живее в Орхус, Дания.

 

Здравей! Разкажи ни как реши да заминеш, да напуснеш България и кога се случи това?

България реших да напусна през 2009 година. Решението ми беше много спонтанно. Случайно се озовах в Дания. Причините бяха няколко, но ще пропусна да ги спомена. Преди да се реша да замина за Дания, за около година бях живял в Испания. След като се върнах от Испания, започнах бизнес, който впоследствие се оказа неуспешен. Системата в България ме смачка и не успях да се реализирам . Накрая реших, че България трябва да остане на заден план, и така се реших да замина за Дания.

 

Българи в Дания

Кои са основните трудности, с които се сблъсква човек, когато заживее зад граница?

Първата и най-голяма трудност за мен се оказа езиковата бариера. Аз пристигнах в Дания и не говорех нито датски, нито английски. Това се оказа голяма трудност за мен, но малко по малко започнах да уча английски. И успях сам да науча английски език, за да мога да се справям добре в ежедневието си на работа. Естествено, другата пречка се оказа културният шок. Тук в Дания хората са много различни, като цяло. Това бяха основните трудности, с които се сблъсках. След това другите трудности са как да намериш квартира, как да си намериш работа. Обществото тук е изключително затворено. Винаги се гледа на чужденеца с едно недоверие и дори добре скрито пренебрежение. Трябва да умееш да се нагодиш към тукашния начин на живот. Да си един социален хамелеон, да речем , за да можеш да оцелееш. С времето трудностите избледняват и успях да се нагодя, да се науча да живея сред тези хора и да ги приема с техните безброй странности.

Когато намериш работа и място за живеене, когато получиш първата си заплата и някак се успокояваш. Разбираш, че не всичко е толкова трудно, колкото изглежда, но определено не е лесно. Животът се подрежда по-добре, отколкото в България. Или поне на мен така ми се струва.

 

С какво се занимаваш в момента?

В момента работя в кухня. Готвач съм във веригата хотели „Радисън Блу”. Има невероятни условия за работа, както и за израстване в кариерата. Има и неща, които на мен лично не ми допадат. Един голям минус е, че си е експлоатация на чужденци, но на фона на толкова положителни неща, това не се забелязва и остава на заден план.

 

Би ли се върнал да работиш и да живееш в България някой ден?

На този етап от живота ми не бих се върнал в родината. Тук се чувствам много добре. Животът ми е спокоен, щастлив съм, не мисля, че близките 5 години бих се върнал в България. Опитвам се да ходя до България поне веднъж в годината. Да се видя със семейството си и приятелите си. Предимно лятото посещавам България. Много обичам да ходя на море с цялата фамилия. Много мои близки също работят и живеят в чужбина и летният сезон е повод всички да се съберем и да се насладим на компанията си.

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Ако трябва да сравня България с чужбина, тук животът е по-спокоен, но пък липсват другите удобства като семейство, приятели, климат.

Facebook група

Какво би посъветвал някой, който напуска България с днешна дата?

В чужбина не е толкова лесно, колкото изглежда. Всички ние имаме една утопична представа, че като напуснем България и животът ни ще се промени рязко. Това е само в мислите ни. Тук също трябва хъс, здрава работа и приемане на една чужда реалност за собствена, за своя. Според мен българите, които още не са напуснали България, по-добре да останат там.

Ако трябва да сравня България с чужбина, тук животът е по-спокоен, но пък липсват другите удобства като семейство, приятели, климат. Пак е много относително. Може би и аз извадих късмет с Дания, че тук е много спокойно като цяло. Основното е, че заплатата ти е достатъчна да изкараш месеца и да не се чудиш как ще си покриеш основни разходи.

 

Атанас Ангелов

Трудно ли свикна с начина на живот тук на Скандинавието, където се славят със странностите си?

О, да. Определено ми беше трудно. И до днес попадам в ситуации, в които не знам как да реагирам, понеже не разбирам какво става. Хората тук живеят в друго измерение. Не мога да кажа, че съм свикнал, дори мога да кажа, че съм се напаснал към тяхната култура и към начина на живот тук. Тук всичко е… наопаки, като че ли (смее се). Като цяло, за датчаните бих казал това, което на мен ми прави впечатление – те са изключително студени хора, негостоприемни и лицемерни. Това е, което аз съм забелязал, но не съм единствен. Много мои приятели споделят мнението ми.

 

Изброй три неща, които ти липсват най-много от България?

Основното е семейството ми. Липсва ми и климатът в България. Тези 4 ярко откроени сезона, където можеш да усетиш слънцето и снега, да усетиш истинската есен или пролет. Това е неземна красота. Не на последно място ми липсва и храната. Тук в Дания храната е качествена, но ние сме израстнали с друг тип кухня. Това бих определил като трите основни липси, които срещам.

 

Какво ти допада в датската система? Мислиш ли, че можем да се поучим от датчаните в някоя сфера?

Да, смятам, че можем много да научим от датчаните. Тук системата е много социална. Ориентирана е да работи за хората, а не против тях, както много често се случва в България. Здравеопазването е безплатно, както и образованието. Смятам, че това са основни сфери, които движат цялата държава напред и са в полза на цялото общество. Много можем да се поучим от датчаните. Може би има хиляди примери, с които да покажем, че те са много развита нация. Бих казал, че системата им е светлинни години по-добре развита в сравнение с тази в България. Нещо, което не ми допада, са високите данъци, но пък без тях тази социална система и безплатна здравна система няма да ги има.

 

Нещо българско, с което се гордееш?

Гордея се с това, че нося българска кръв и че съм роден в България.

Хареса ли ти тази статия от списание "Амбиция"?

Целта ни е да те мотивираме и вдъхновим чрез интервюта на българи от цял свят.

Ако решиш да ни подрепиш финансово, ти предлагаме да купиш книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи", където сме събрали петдесет от най-добрите ни събеседници.

Повече за книгата

Лого на списание