Момчил Цонев Габрово
Картини на българска художничка в Арт Лувър Експо, Париж и музея за изящно изкуство, Лас Вегас
харесвам страницата

Източните Родопи и нейната фауна

От Диян Русев


Сподели във Facebook

Родопа планина е най-обширната планина в България. Животинският свят е разнообразен и от скоро по-богат.

Фондация ‘’По-диви Родопи’’ е отговорна за обогатяването на животинския свят, а именно за заселването на 7 благородни елена. Животните се намират в района на Тинтява, в източната част на планината. Фондацията е отговорна основно за разселване на благородни елени и елени лопатари, като възстановява разнообразието на живота и възстановяване и опазване на природата.

В Източните Родопи новозаселените животни са над 20 през 2017 година. Целта е броят им да нарасне и да достигне 100 свободни благородни елена. За момента този екземпляр се среща предимно в ловни стопанства и природни паркове. Основна пречка за развитието на вида е бракониерството.

Един от елените носи предавател, за да информира с важни данни за развитието на популацията. Фондация ‘’По-диви Родопи’’ следи живота и навиците на животните от близо и ще реагира незабавно при появил се проблем или пречка свързан с развитието на вида.

Българското Дружество за Закрила на Птиците (БДЗП) в България, работи по проект за опазването на царския орел. Целта е възстановяване, опазване и развитие на този вид птици у нас. БДЗП са открили гнездо на царски орли.  Птиците са в района на Дервентски възвишения. Двойките птици там са 3 на брой, земята е защитена от Натура 2000.

Царският орел е рядък вид граблива птица. У нас общият брой двойки е 26, като при някои от тях е започнал периодът на мътене, който се случва края на март и началото на април.  Тази година мътенето е започнало около средата на март, по-рано от обикновено.

Трансформирането на някои територии в земеделска земя и лозя, застрашава популацията на вида царски орел. Електропроводите са друга основна пречка за вида. Предприема се вкопаване на електропроводи с цел предпазване на орлите.

Източните Родопи са дом и на много белоглави лешояди. През изминалата година техният брой е достигнал 184. Най-голямата колония на белоглави лешояди е ситуирана около река Арда в България. Ежегодно се състои преброяване, което има за цел да установи броят на лешоядите и тяхната възраст. Провежда се в началото на зимния сезон, когато е размножителния период на птиците. Районите, които обхваща преброяването са предимно Стара планина, Кресненското дефиле, Източни Родопи, Котленския балкан. Усилия полагат организация ‘’Зелени балкани’’, ‘’’Фонд за дивата флора и фауна’’, ‘’Дружество за защита на хищните птици’’.

Популацията на белоглавите лешояди е нараснала с 6 нови двойки в сравнение с 2016 година. За последните 3 години това е рекордна численост. Много от птиците са снабдени с предаватели, които събират информация за ежедневието им. Чрез предавателите може да се разбере местоположението на птиците, къде гнездят, кои райони избират за отглеждане на поколение.

Белоглавият лешояд е бил на изчезване през 70-те години на XX век, но през 1986 година в околностите на град Маджарово е открита колония от 20 птици от които 3 двойки гнездящи. Усърдния труд на БДЗП възстановява вида белоглав лешояд и в долината на река Арда, днес имаме най-голямата колония белоглави лешояди на Балканите.

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Facebook група

Хареса ли ти тази статия от списание "Амбиция"?

Целта ни е да те мотивираме и вдъхновим чрез интервюта на българи от цял свят.

Ако решиш да ни подрепиш финансово, ти предлагаме да купиш книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи", където сме събрали петдесет от най-добрите ни събеседници.

Повече за книгата

Лого на списание