Боян Петров - ‘’Спортист на годината’’ и ‘’Мъж на годината‘’ за 2016
Начало Меню
Сподели с Facebook

Боян Петров - ‘’Спортист на годината’’ и ‘’Мъж на годината‘’ за 2016 г.

От Диян Русев
Снимки: Корица “Първите седем”, изд. Вакон, 288 стр., 25 лв.

Нова безплатна ел. книга


Сподели във Facebook


Нова Българска Книга

Мъжът, който оглави класацията за ‘’Мъж на годината’’ през 2016г., е Боян Петров. На церемония състояла се в хотел ’’Радисън’’ на 28 февруари. На второ място в класацията е Ружди Ружди – параолимпиец. На трето място е писателят Георги Господинов.

За тези от вас, които не познават Боян Петров – той е зоолог, еколог, спелеолог и не на последно място алпинист. Роден през 1973 година в столицата. Възпитаник на Софийския университет ‘’Св. Климент Охридски’’. През 1997 година завършва магистър със специалност зоология и екология. Работи в Националния природонаучен музей при БАН.

Той е покорил 8 от върховете над 8000 метра над морското равнище на Земята. Някои от тези гиганти са в Хималаите: вр. Кангчендзьонга, вр. Манаслу, вр. Анапурна, вр. Макалу, вр. Нанга Парбат; и в планината Каракорум: вр. Броуд Пик, вр. К2. През изминалата 2016 година Петров представи своя проект ‘‘Българин на 14×8000‘‘. Той има за цел да покори и останалите 6 върха над 8000m. Боян Петров прави своите експедиции без кислород и без помощта на шерпи.

Родният алпинист бе класиран и на 7-мо място в анкетата за ‘’Спортист на годината’’. На 6 февруари тази година, излезе и книгата на Боян Петров “Първите седем” – книга за планинарство и оцеляване. Представянето на книгата му се случи в старата столица – Велико Търново.

Там той описва своите приключения до едни от най-високите точки на планетата ни. Стриктните тренировки и пренасянето на науката в алпинизма, помагат на зоолога да покорява връх след връх.

Ние от списание Амбиция желаем на алпинист N1 в България, безпроблемни изкачвания, късмет и слънчеви дни, по пътя му към върха.

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Facebook група

Научи повече за Боян Петков във FacebookНова Българска Книга
Лого на списание