Везба
Знаме на дания
Стон На Лора от Пейо Яворов
харесвам страницата

Българската крафт бира

От Диян Русев

Снимки: Pexels


Сподели във Facebook

Бирата е предпочитано питие не само сред българите. Когато говорим за бира и там си има своите особености и характерни марки, които са на почит. През последните години в България се наблюдава бум на крафт бирата. Появиха се много и различни видове марки, а с тях се появиха и онзи тип заведения, които са по-непретенциозни и те предразполагат да се насладиш на питие в приятна компания.

Крафт бирата се характеризира с това, че процеса на приготвяне е ръчен. Има разнообразие от вкусове и различна гама аромати, цвят и плътност на любимата напитка. На пазара има неповторими бири, като някои от най-известните са:

‘’#7 Мч!’’ /Ред Ейл с Мурсалски чай и Мента

‘’Гларус’’ Специален Английски Ейл

‘’ #3 Ох!’’ /светло пиво

‘’Гларус’’ Лондон Портър – тъмно пиво

‘’Айляк Мозаик’’

‘’Блек Пайн’’ Стаут – тъмна бира

‘’Бял Щърк’’ – ейл, черен етикет с 5 вида малц

‘’Бял Щърк’’ с Лимец Пейл Ейл

‘’Гайо’’ – шоколадова бира

‘’Диво пиво’’ – светъл ейл

‘’Шипка’’

‘’Котка и мишка’’

Има и други, разнообразието е голямо. За една такава нова тенденция сред пивоварите, можем да кажем , че се развива бързо и намира одобрение сред потребителите. Продуктите произведени на ръка са събрали в себе си много внимание и грижа от своите производители, за да зарадват и най-претенциозните вкусове и желания.

Тези видове крафт бира не се намират навсякъде разбира се. Трябва да сте упорити  в търсенето си или просто да знаете правилните места. Предлагат се в различни био магазини и в някои заведения, като ‘’Котка и мишка’’ в Пловдив например. Във Варна магазинът за крафт бира е на улица ‘’Архимандрит Филарет’’ 9 или на www.averibeers.com, в Пловдив има магазин който се казва – ‘’Светът на бирата’’ или по-лесно достъпен е на: www.beershop-bg.com , там може да намерите любими бири не само от България, предлага се и наливна бира и жива бира, изобщо рай. Още едно място за бира е: www.100beers.bg, друг онлайн магазин с голямо разнообразие на българска бира. Разбира се един от лидерите в бранша, варненския ‘’Гларус’’ също има интернет страница и тя е: www.glarus.bg

Пивоварството се развива с бързи темпове и ни предоставя голям избор. Подкрепяйте любимите си български крафт бири, като изпивате по няколко от тях ежеседмично. Така помагаме на новите продукти да се задържат на пазара и да им наслаждаваме по-дълго време, а и те са български в крайна сметка.

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Facebook група

Хареса ли ти тази статия от списание "Амбиция"?

Целта ни е да те мотивираме и вдъхновим чрез интервюта на българи от цял свят.

Ако решиш да ни подрепиш финансово, ти предлагаме да купиш книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи", където сме събрали петдесет от най-добрите ни събеседници.

Повече за книгата

Лого на списание