Нова книжка за оцветяване с български национални носии
Начало Меню
Сподели с Facebook

Нова книжка за оцветяване с български национални носии

От Иван Белчев

Снимки: bitelevision.com


Сподели във Facebook

Древни символи и векове история са закодирани с пъстри цветове в българските носии. Именно цветовете са най-прекият път децата да открият магията и разнообразието на традициите. Тази книга за оцветяване показва мъжки и женски облекла, типични за седемте фолклорни области в България. Чрез този иновативен подход децата опознават страната, докато оцветяват.

„Децата учат по-добре чрез игра. Оцветяването на книжката по някакъв начин създава у тях и знания, и интерес да се запознаят с това, което е било преди нас. С нея просто целим да запознаем децата с нашето минало, с нашия фолклор, чрез забавление, но и образование“, обясни пред BiT художничката Гергана Донева, автор на книгата заедно със съпруга си Радослав Донев, който е графичен дизайнер.

Освен моделите на носиите книгата предлага и отговори на любопитни въпроси – защо остроумните шопи са известни като белодрешковци, а родопчаните – като чернодрешковци, как любовта към танците на юнаците в Пиринско оформя характерната за този край носия и защо носиите в Странджанско са най-пъстроцветни.

 

 
 
Facebook група

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Хареса ли ти тази статия от списание "Амбиция"?

Всяка седмица добавяме ново съдържание и ще се радваме нашето послание да достигне до повече хора. Целта ни е да мотивираме и вдъхновим нашите читатели чрез интервюта на българи от цял свят.

Това, което можеш да направиш, е да споделиш тази публикация с твоите приятели.

Ако решиш да ни подрепиш финансово, ти предлагаме да купиш книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи", където сме събрали петдесет от най-добрите ни събеседници.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Лого на списание