Росен Славов от Бургас
Новини от България в Интерактивна карта
Културизъм
харесвам страницата

Нова книжка за оцветяване с български национални носии

От Иван Белчев

Снимки: bitelevision.com


Сподели във Facebook

Древни символи и векове история са закодирани с пъстри цветове в българските носии. Именно цветовете са най-прекият път децата да открият магията и разнообразието на традициите. Тази книга за оцветяване показва мъжки и женски облекла, типични за седемте фолклорни области в България. Чрез този иновативен подход децата опознават страната, докато оцветяват.

„Децата учат по-добре чрез игра. Оцветяването на книжката по някакъв начин създава у тях и знания, и интерес да се запознаят с това, което е било преди нас. С нея просто целим да запознаем децата с нашето минало, с нашия фолклор, чрез забавление, но и образование“, обясни пред BiT художничката Гергана Донева, автор на книгата заедно със съпруга си Радослав Донев, който е графичен дизайнер.

Освен моделите на носиите книгата предлага и отговори на любопитни въпроси – защо остроумните шопи са известни като белодрешковци, а родопчаните – като чернодрешковци, как любовта към танците на юнаците в Пиринско оформя характерната за този край носия и защо носиите в Странджанско са най-пъстроцветни.

 

 
 
Facebook група

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Хареса ли ти тази статия от списание "Амбиция"?

Целта ни е да те мотивираме и вдъхновим чрез интервюта на българи от цял свят.

Ако решиш да ни подрепиш финансово, ти предлагаме да купиш книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи", където сме събрали петдесет от най-добрите ни събеседници.

Повече за книгата

Лого на списание