Треньор по плуване в София
Българите в Япония
Деси Димитрова
харесвам страницата

Кралските килими

Български ръчно изработени произведения на изкуството

От Диян Русев

Различните занаяти, които определят и характеризират дадено населено място, са белег за развитието на бита, културата и поминъка на народа. Един от прастарите велики занаяти, жив и до днес, е килимарството. То се развива изключително добре по нашите земи през периода XVII и XIX век и свидетелства за сръчността на майсторите тъкачи. Производството на килими е съсредоточено главно в Чипровци, Самоков, Пирот, Котел, Панагюрище.

В град Велинград се намира фабрика „Хемус”. Поради високия клас клиенти, фирмата си избира и подходящ девиз, който гласи: „Кралски уют и качество на реални цени”.

Там се произвеждат ръчно тъкани килими, които са произведения на изкуството. Тези килими са предназначени за: Британското кралско семейство, кралица Беатрис в Холандия, частни имоти, държавни учреждения в Европа, Албърт музей във Виена, Миг Джагър (поръчва си 16 гладко тъкани синьо-бели килима), замъка Перин в Уелс, историческата резиденция Давентър в Холандия, историческия дворец Озбърн на остров Уайт във Великобритания и много други. Годишно се изработват не повече от 10 екземпляра, които сами по себе си са шедьоври в областта на килимарството.

Фабрика „Хемус” произвежда килими в стил XVI и XVIII век. Килимите се изработват със същата техника, с която са се правели и в миналото. Хиляди вълнени влакна се втъкват едно след друго, докато не образуват сложна фигура и докато не се придаде завършен вид на съответния килим. Преждите, с които се работи, са в гама от над 6500 цвята. За да бъдат силно устойчиви във времето, материалите не се третират с химикали, работи се екологично чисто, за по-добър резултат и за безупречно качество. Така килимите стават по-здрави. Зад гърба си фабрика „Хемус” има над 300 приключени големи поръчки.

Ние от екипа на „Амбиция” ви пожелаваме да си закупите български килим, ръчна изработка. Да запазим и съхраним традициите. Да развиваме родното производство, защото и ние българите има какво да дадем на света.

Хареса ли ти тази статия от списание "Амбиция"?

Целта ни е да те мотивираме и вдъхновим чрез интервюта на българи от цял свят.

Ако решиш да ни подрепиш финансово, ти предлагаме да купиш книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи", където сме събрали петдесет от най-добрите ни събеседници.

Повече за книгата

Лого на списание