харесвам страницата
Play current video

Future was Perfect - новата българска прогресив метъл група

Интервю с Христо Пенев

От Иван Белчев

Видео: София Крачанова


Сподели във Facebook

Музикалният почерк на групата Future was Perfect е изключително разнообразен, примесващ в себе си множество различни влияния – от класическото прог звучене на 70-те, в което инструменти като мелотрон и хамънд орган придават разпознаваема характерност, през леки джазови заигравки, до тежки и технични метъл рифове. Именно в това богато звучене стои за нас смисълът на това какво е прогресив рок/метъл – музика без рамки и ограничения. Future was Perfect са в следния състав:

Христо Пенев – китара и клавишни

Росен Захариев – китара

Калоян Михалев – бас китара

Deha – запис на барабанните

Георги Бакърджиев – лайв барабанист

 

future was perfect Бг метъл банда

Вече може да бъде закупен дебютният ви албум. Какъв беше пътят до излизането му?Сформирахме Future was Perfect през 2014 година с Росен Захариев (китара), с когото бяхме работили преди това и в други формации. С него решихме да подходим към този нов проект по-професионално, разписвайки музикалните си идеи на партитури. Така след доста труд и немалко преработки, отделните пиеси от това, което щеше да се превърне в дебютния ни албум, започнаха да придобиват цялост и завършеност.

Впоследствие към нас се присъедини и Калоян Михалев (бас китара), който обогати по страхотен начин музиката. За записи на барабаните се обърнахме към нашия белгийски приятел Olmo (изключително таланлив и продуктивен музикант, познат най-вече в блек метал средите у нас и в Европа като Deha). Записите протекоха в наше домашно студио за сравнително кратко време – около 3 месеца. След това смесването и мастеринга пое друг наш приятел – Христо Карагъозов, и така в края на 2016 г. албумът излезе на бял свят.


Каква е визията на бандата, която искате да изградите?В България все още няма много чисто инструментални рок и метъл формации. Целта ни е чрез специфичния ни стил да популяризираме все повече тази сцена и след време Future was Perfect да се превърне в синоним на качествен инструментален прог.

 

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Христо Пенев

Росен Захариев

Калоян Михалев

С какво друго се занимавате освен музика?Всички от групата се изявяваме и в други поприща. Аз съм тонрежисъор в радио JazzFM, Росен е програмист, а Калоян е лекар.

Как намирате време да комбинирате работата и хобито си?За нас музиката не е само хоби за „убиване на време“. Приемаме сериозно групата и работим усърдно за професионалното ѝ развитие. Future was Perfect е приоритет в живота ни и винаги планираме и организираме ежедневните си ангажименти покрай групата.

future was perfect корица на албум

Разкажете ни за илюстрациите за дебютния ви албум.
Обложката на албума, а също и името на групата, са вдъхновени от любовта ни към фантастиката и по-точно към ретро футуризма. Той представлява течение в литературата, киното, архитектурата и изкуството, характеризиращ се с вече отминал поглед (от днешна гледна точка) върху това как хората в миналото са си представяли бъдещето.

Интересното е, че в този жанр се описват алтернативни реалности и времеви периоди от историята, които според фантастите биха могли да са се случили по съвсем различен начин, ако технолигиите се бяха развили с много по-бързи темпове спрямо действителния ход на историята. Като интересни примери в тази посока са филми (и книги) като Blade Runner, Back to the Future 2, картините на полския художник Якуб Розалски и много други.

Именно на тази идея се базира името на групата, а също и визията на обложката на албума, която е дело на Рада и София Крачанови. На обложката е изобразен градски пейзаж от 30-те години на миналия век, но на преден план стои андроид, който в тази алтернативна времева линия е пълноправен член на обществото. Ако все пак можем да говорим за една по-дълбока идея, стояща зад името на групата, то тя се състои в изразяване на призив да не се вярва на празните обещания за перфектното бъдеще, което ни очаква, защото то така и няма да настъпи. Всеки трябва да мисли с главата си и да гради свое позитивно бъдеще, което с чиста съвест да завещае на идните поколения.

Вашата препоръка към младите БГ банди, които искат да правят музика?
Да не спират и да не се отказват, без значение колко трудности срещат. Когато имаш какво да кажеш на хората, си заслужава да се бориш за това посланието ти да бъде чуто и разбрано.

Facebook група

Хареса ли ти тази статия от списание "Амбиция"?

Целта ни е да те мотивираме и вдъхновим чрез интервюта на българи от цял свят.

Ако решиш да ни подрепиш финансово, ти предлагаме да купиш книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи", където сме събрали петдесет от най-добрите ни събеседници.

Повече за книгата

Лого на списание