успешна бизнес идея в България
Станислава Белчева в Мексико
харесвам страницата

Хамалогика - читалището с хамака

Интервю с Росен Славов (част 2)

От Мая Цанева

Снимки: личен архив
Първа част


Сподели във Facebook

Как и с какво привличате доброволци и партньори? Защо социалните проекти стават все по-популярна възможност за създаване на общности и нематериални блага?Привличаме доброволци и партньори най-вече с това, че сме нови и различни. След всяко едно събитие ни заговарят хора, кото искат да помагат на читалището. Желанието ни да разширяваме нашата общност и да обединяваме хора с подобни интереси вече е факт и този процес се случва естествено, от само себе си.

Социалните проекти са един от най-приятните начини да влияеш на живота на хората.

Те са ново явление, тъй като в миналото тази свобода на изразяване е липсвала. Обединенията от хора са били най-вече на професионален принцип, май само читалищата са имали подобни функции.

Липсата на достъп до разнообразна култура, изкуство, образование и среда на общуване води до формирането на много нови организации, които се наемат с нелеката задача да направят по-разнообразен живота на своите съграждани. Учениците и младите хора имат много важна роля в този процес, тъй като те са носителите на новия начин на мислене и възприятие. И в този смисъл социалните проекти са нещо съвсем естествено – те дават възможност на всеки да участва в подобряването на средата на живот на останалите.

Включи се във Facebook групата ни и получавай известие за нов брой на Списание Амбиция

Хамалогика проект напук на действителността ли е или е благодарение на нея?Избирам позитивния отговор! Благодарение на действителността около нас сме това, което сме. Мотивацията ни за промяна не е в посока разрушаване на сегашното положение, а в създаване на нови модели, общности, идеи, които да генерират креативна мисъл за въпросната промяна. Ние сме тук, за да допълваме, не да заместваме.

Каква е твоята мечта за Хамалогика?Мечтата ми за Хамалогика? Да продължава да съществува 100 години след мен, да обединява хора от целия свят, да помага на всеки, който има нужда от промяна, с две думи Хамалогика на три планети☺.

Ако днес стартирахте Хамалогика, какво щеше да промениш и какво би повторил?Единственото нещо, което бих променил, е наличието на собствено място. Бих искал да имахме наше такова още през 2012 г… Иначе останалото е история и опит, не бих пипал там.

„И ний вървим, вървим, вървим, вървим нататък, и няма край, и няма край нашир и длъж!“

Facebook група

Хареса ли ти тази статия от списание "Амбиция"?

Целта ни е да те мотивираме и вдъхновим чрез интервюта на българи от цял свят.

Ако решиш да ни подрепиш финансово, ти предлагаме да купиш книгата ни "Вдъхновяващи истории на успели българи", където сме събрали петдесет от най-добрите ни събеседници.

Повече за книгата

Лого на списание