ултрамаратон коридор 8 Краси Георгиев
Росен Славов от Бургас
Сортове семена
харесвам страницата

Да имаш две професии- тенденция или необходимост

Интервю с цигуларя и финансист Спас Колаксъзов

Веднъж един добър човек ми каза: „Никога не е късно да промениш професионалния си статус особено когато се стремиш към по-добри резултати!“ Цитирам по памет, но смисълът е ясен. Човек вероятно получава малко ценни съвети в живота си, но този определено е от тях.

Спас е български студент в Словакия. Избира да прави своята магистратура по финанси там, след като е завършил бакалавър в Стопанската академия в Свищов и след като има действаща практика като цигулар в Плевенска филхармония. Успява да съчетава работата и обучението си, без двете да си пречат. Това далеч не е краят на неговото развитие и стремеж. Питам се дали е тенденция или необходимост в днешно време да имаш две професии и втората да ти е коз в различни ситуации. Питам същото и Спас. Задавам му и още въпроси за музиката, икономиката, славянските нрави и ви оставям с неговата история и опит на млад българин в чужбина, на който тепърва предстои да направи своя може би голям и амбициозен скок.

Здравей, Спас! Намирам те в Банска Бистрица, където учиш първа година магистратута по финанси. Защо Словакия? Избрах да уча в университета „Матей Бел” в град Банска Бистрица, Словакия, тъй като вече имах един семестър тук като Еразъм студент и ми допадна атмосферата в университета, както и преподаването. Тук е и доста евтино. Годишната такса е 30 евро, като разходите за живот са може би съвсем малко по-високи от тези в България.

Между музиката и финансите
Спас Колаксъзов © Спас Колаксъзов

Има ли някаква история около избора ти на икономическа специалност? Всъщност аз съм израстнал в семейство на икономисти. Баща ми е завършил „Счетоводство и контрол”, същата като моята бакалавърска специалност в Свищов. Майка ми също е завършила икономика във Варна. Дядо ми и баба ми по майчина линия също са били счетоводители и икономисти. Може би затова някакси подсъзнателно съм искал да се развивам в тази сфера и досега мога да кажа, че ми е интересно.

Посветил си доста години на цигулката. Учил си в Музикалната академия в София, а после си работил в Плевенска филхармония. Труден ли беше прехода от изкуство към счетоводство? Всъщност до началото на миналата година активно работех и двете професии, и преходът беше плавен, но в момента съм се концентрирал върху икономиката и допълвам знанията си в тази сфера.

Необходимост на съвремието ли е вече да имаш повече от една професии? Зависи от гледната точка. Когато имаш две професии, имаш възможност да получаваш доходи от различни източници, като по този начин си осигуряваш някаква сигурност, но е трудно да си еднакво добър и в двете. Музиката ми липсва понякога. Бих искал свиренето да ми е хоби.

Катерач на стена на закрито © Спас Колаксъзов

Работата на хората, занимаващи се с финанси, може да бъде доста интересна.

Да си музикант е вълнуваща професия, покачваща адреналина, но какви предизвикателства се крият зад професията на финансиста? Повечето хора, когато чуят счетоводител, си представят скучна професия на бюро. Всъщност работата на хората, занимаващи се с финанси, може да бъде доста интересна. Във фирмата, в която работя, регулярно се организират обучения, водени от опитни финансисти от управлението в Цюрих, Швейцария. Тяхната работа е свързана с доста пътувания и запознаване, и консултиране на различни заводи из целия свят. Работата на финансиста е свързана и със стриктни срокове, които трябва да се спазват.

Още докато учиш в Свищов, намираш работа като счетоводител, сега също работиш по специалността си, учейки. Има ли търсене на кадри в тази сфера? Да, по принцип счетоводителите са търсени навсякъде. Разбира се, ако искаш да се развиваш, не трябва да знаеш само счетоводство, но и информационни системи, чужди езици, законодателство.

XXX © Спас Колаксъзов

Вземаш участие в най-стария маратон в Европа, маратона в Кошице. Да, имах възможността да участвам в него, тъй като имаме отбор по бягане във фирмата. Аз участвах в щафета, заедно с мои колеги.

Сегашната ти работа не е в Банска Бистрица. Разкажи повече за длъжността си, пътуването до там и фирмата, част от която си. Работя в град Кошице, който е вторият по големина град в Словакия, с население около 250 хил. души. Фирмата е Европейски център за споделени услуги на LafargeHolcim (фирма за производство на цимент, баластни материали, бетон и др.). Пътувам всеки месец, като работата ми е свързана с месечното приключване и консолидиране на финансови отчети на българските фирми.

Какви качества са нужни на човек, за да се справи в чужбина и да намери подходящата реализация? На първо място да е готов да излезе от комфортната си зона и да е готов за предизвикателства. Също така да е отворен към нови идеи. Упоритост и преследване на целите са също нужни според мен.

Разкажи ни малко повече за Словакия, стандарта на живот там и твоите наблюдения над общите ни или различни славянски черти Словакия е малка страна в централна Европа. Бивша социалистическа страна като България, но с различен вид комунизъм от нашия. Стандартът е подобен на българския, но малко по-висок като цяло. Има добро местоположение, понеже е заобиколена от големи европейски столици като Будапеща, Прага, Виена. Мантелитетът на хората е славянски, но повлиян от западния.

Какви планове имаш, след като завършиш образованието си в Банска Бистрица? Да продължа да се развивам в сферата, в която работя в момента, и да заемам по-отговорни позиции. Дългосрочно се стремя към по-ръководни позиции като финансов мениджър или главен счетоводител.

В каква посока би използвал опита си от чужбина, ако един ден се върнеш да работиш в България? Бих искал да се занимавам с предприемачество в сферата на високите технологии и иновациите.

Научи повече за Спас Колаксъзов във FacebookЛого на списание